Връзки за достъпност

Извънредни новини

Смъртта на лидера на Хамас Синуар е "началото на края на войната" в Газа, каза Нетаняху


Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху
Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху

Смъртта на лидера на „Хамас“ Яхия Синуар бележи „началото на края“ на войната в Ивицата Газа. Това каза премиерът на Израел Бенямин Нетаняху, цитиран от Франс прес.

Думите на Нетаняху идват, след като в четвъртък израелската армия обяви, че е „елиминирала“ Синуар. Той беше издигнат за лидер на Хамас в началото на август, няколко дни, след като предишният лидер на групировката Исмаил Хания беше убит в Иран.

САЩ и ЕС и други западни страни определят Хамас като терористична организация. На 7 октомври 2023 г. групировката нападна Израел, уби 1200 души и взе около 240 за заложници. Израелската армия отговори с пълномащабна офанзива в Ивицата Газа, която до момента е отнела живота на над 42 хил. души.

„Яхия Синуар е мъртъв. Той беше убит в Рафах. Това не означава край на войната в Газа, а началото на нейния край“, каза Нетаняху в четвъртък вечерта.

Той се обърна към семействата на израелските заложници, държани от Хамас.

„Ще продължим с пълна сила докато всички ваши близки, които са и наши близки, не се върнат вкъщи“, каза Нетаняху.

Той се обърна и към гражданите на Газа и подчерта, че Ивицата никога повече няма да бъде управлявана от Хамас и че за тях най-сетне се появява шанс да живеят свободно.

В последните седмици кризата в Близкия изток се задълбочи, след като Израел започва наземна офанзива и извърши редица ракетни нападения в Ливан срещу военната групировка и политическа партия Хизбула, която подкрепя Хамас. Само за няколко седмици израелските военни успяха да елиминират редица висшестоящи членове на Хизбула, както и лидерът ѝ Хасан Насрала.

Хамас, Хизбула, както и йеменските хути са подпомагани и финансирани от Иран.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG