Връзки за достъпност

Извънредни новини

Недялко Недялков продаде сайта ПИК. Ще развива сдружение за изборни проучвания


Досегашният собственик на ПИК Недялко Недялков
Досегашният собственик на ПИК Недялко Недялков

Сайтът ПИК, който публикува спорна информация, от вторник има нов собственик. За това съобщи досегашният притежател Недялко Недялков в своя статия.

Недялков е продал изданието на дружеството „Селевкиди“ на Светослав Кантарджиев, с когото и в миналото са работили заедно. Досегашният собственик казва, че оттук нататък ще се занимава с „нови обществени проекти“.

Сайтът ПИК е създаден през 2012 г. Освен него, името на Недялков назад в годините е свързвано и с изданията „Уикенд“, „България днес“, „Лакомник“, „Ретро“.

Новият собственик Кантарджиев е потвърдил пред „Капитал“ , че е придобил ПИК, както и вестник „Ретро“, и марката за вестник „Локомотив".

Новината идва след 12-годишни усилия на журналисти, юристи и активисти да осъдят ПИК за недостоверна информация или очерняща ги кампания. Повечето дела завършиха с осъждане на сайта. Последното известно дело от това естество беше спечелено от съдия Владислава Цариградска, която близо 5 години неуспешно беше търсила защита от МВР и прокуратурата във връзка със заплахи, отправяни към нея, и очерняща публична кампания.

Във вторник, в публикация в сайта ПИК, Недялков написа, че е продал агенцията си на „Селевкиди“ на Светослав Кантарджиев. Не се уточнява на каква цена е сключената между двамата сделка.

От 2023 г. Кантарджиев е едноличен собственик на „Селевкиди“ - дружество, създадено от него през 2015 г.

Недялков добави, че оттук нататък ще развива движение на име „Въпрос на принцип“ и прилежащата му кауза „Първо България“.

Справка в Търговския регистър показва, че движението „Въпрос на принцип“ е регистрирано през септември 2022 г.

Като негови цели са посочени „защита на българската държавност, демокрация и гражданско общество; подпомагане спазването на закона, утвърждаване на справедливостта, плурализма и правото на личен избор на гражданите“ и други.

Сдружението е декларирало още, че ще се занимава с:

  • независим мониторинг и граждански контрол за почтеност и законност в изборния процес;
  • извършване на социологически и изборни (електорални) проучвания, прогнозни и пълни паралелни преброявания;
  • провеждане на изследователски проекти, правни изследвания и анализи и други подобни дейности.

Недялков ще остане коментатор в ПИК, където периодично ще публикува. Той каза, че ще има блог, и призова потребителите на ПИК да следят страницата му във Фейсбук.

Кой е Недялко Недялков

През 2019 г. Недялков оглави демонстрациите в подкрепа на издигането на Иван Гешев за главен прокурор, когато срещу номинацията на Гешев се провеждаха протести. Недялко и главната редакторка на „ПИК“ Звездомира Мастагаркова бяха сред най-активните в подкрепа на Гешев.

При изслушването си пред Висшия съдебен съвет (ВСС) Цариградска припомни изказване на изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов от миналата година, с което той разкри, че Гешев е използвал два сайта, на които е пращал информация за публикуване, по която впоследствие е нареждал образуване на проверки с цел натиск.

ПИК е сайт, който подкрепяше открито бившия главен прокурор, включително и след уволнението му миналата пролет.

След отстраняването на Гешев от поста главен прокурор Недялков се присъедини към неговото движение „Справедливост за България“.

През 2022 г. Недялков стана съосновател на инициативния комитет „Консервативно-патриотично движение и граждани“, който инициира национална подписка срещу машинното гласуване.

Кой е Кантарджиев

Освен на „Селевкиди“, Кантарджиев е собственик и на редица други фирми, част от които също се водят притежатели на таблоидни онлайн издания.

Сред сайтовете, които са собственост на Кантарджиев, са kliuki.bg, kliuki.net, crimes.bg, razkritia.com, svobodnoslovo.eu. Наскоро е заявил за регистрация и сайта informiran.net.

Кантарджиев е бил управител на компанията „Ню медиа груп“ до 2009 г., когато е закрита. В нея съдружник е бил и Недялков, заедно с Мартин Радославов. Дружество тогава е издател на вестниците „Уикенд“ и „Всеки ден“.

Преди да започне да се занимава с медии, Кантарджиев е бил управител и съдружник в агенцията за модели „Джей моделс“, която се смята за близка до групировката ВИС-2. Там той е партньор с „Нове холдинг“ на обвиняемия хазартен бос Васил Божков - по информация на „Капитал“.

Публикации свързват ПИК и други медии като „Блиц“ и със съпредседателя на ДПС Делян Пеевски, който е санкциониран за корупция от САЩ и Великобритания. Няма доказана негова собственост в тях.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG