Връзки за достъпност

Извънредни новини

Навални потвърди, че е преместен в наказателна колония в Арктика


ИК-3 "Полярный волк"
ИК-3 "Полярный волк"

Руският опозиционер Алексей Навални потвърди в серия публикации в социалната мрежа Х, че е пристигнал в наказателна колония в Арктика.

Новината идва, след като в продължение на над две седмици съмишлениците му бяха загубили контакт с него, а властите отказваха да дадат всякаква информация за местоположението му. В понеделник те съобщиха, че той се намира в колония със специален режим в селището Харп в Ямало-Ненецкия автономен окръг.

Става дума за наказателна колония номер 3, на около 60 километра на север от Северния полярен кръг и на близо 1900 километра североизточно от Москва.

Навални казва, че е затрупан със сняг и е в отлично настроение въпреки уморителното 20-дневно пътуване.

"Аз съм вашият нов Дядо Мраз", пише още опозиционерът. "Е, сега имам палто от овча кожа, шапка ушанка, а скоро ще си взема и валенки [традиционни руски зимни обувки]. Двайсетте дни, през които пътувах, бяха доста уморителни, но все още съм в отлично настроение, подобаващо на Дядо Мраз", добавя той.

В публикация в Х Навални благодари на поддръжниците си и на всички останали за проявената от тях загриженост за състоянието му по време на дългото пътуване. Той казва, че е видял охранители с автомати и кучета пазачи, както и че излязъл на разходка в зоната за упражнения, която по негови думи се намирала в съседна килия, чийто под е бил покрит със сняг.

Колонията е известна като "Полярен вълк" и се смята за един от руските затвори с най-сурови условия. Повечето лишени от свобода там са осъдени за тежки престъпления. Зимата е много студена и през следващата седмица температурите там се очаква да паднат до около минус 28 градуса по Целзий, пише Ройтерс.

Колонията е създадена през 60-те години, като преди това е била част от системата съветски лагери за принудителен труд ГУЛАГ.

47-годишният критик на Кремъл излежава 19-годишна присъда за "екстремизъм". Той беше задържан през януари 2021 г. след връщането му в Русия от Германия, където се лекуваше от отравяне, за което обвинява Кремъл. Навални и привържениците му определят присъдата като политически мотивирана.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG