Връзки за достъпност

Извънредни новини

Навални може да е бил отровен преди смъртта си, сочи разследване. Руските власти са прикрили симптомите му


Алексей Навални в наказателната колония, където прекара две години. Снимката е архивна
Алексей Навални в наказателната колония, където прекара две години. Снимката е архивна

Руският опозиционер Алексей Навални е имал симптоми на отравяне преди смъртта си. Това съобщи изданието Инсайдър, като се позова на документ, подписан от руски следовател. Във финалната версия на същия документ обаче описанието на симптомите, които предполагат, че Навални е бил отровен, е премахнато.

Навални почина на 16 февруари 2024 г. в руска наказателна колония, след като през 2021 г. беше задържан и осъден по обвинения, които близките и поддръжниците му смятат за изфабрикувани. Руските власти твърдят, че Навални е починал от естествена смърт, но семейството на опозиционера оспорва тази версия.

Според документа, публикуван от Инсайдър, в деня на смъртта си Навални е получил остра болка в корема, повръщане и конвулсии и е загубил съзнание. Тези симптоми не съвпадат с очакваните при нарушения на сърдечния ритъм - официалната причина за смъртта, обявена от руските власти, казва пред Инсайдър Александър Полупан, един от лекарите, лекувал Навални след по-ранно отравяне.

“Тези симптоми трудно могат да се обяснят с нещо друго освен с отравяне”, казва Полупан и добавя, че краткият интервал между коремната болка и появата на конвулсии предполага, че Навални може да е бил изложен на вещество от групата на Новичок - нервнопаралитично вещество, с което Навални беше отровен през 2020 г.

Разследване на Белингкат разкри, че отравянето през 2020 г. е било извършено от служители на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ). Навални и екипът му твърдят, че опитът за убийство е поръчан от руския президент Владимир Путин.

Симптомите, описани в подписания от руския следовател Александър Варапаев документ обаче не присъстват във финалната версия на същия документ, съобщи още Инсайдър. В него не се споменава за болка в корема, повръщане и конвулсии.

На базата на този документ руското следствие решава да не започне разследване за смъртта на опозиционния политик. Официалното заключение на руските власти е, че Навални е починал от естествена смърт.

Близки на Навални изразиха съмнения в официалната версия за смъртта на опозиционера още след публикуването на заключенията. Те поискаха да бъдат направени тестове в независими лаборатории, но руските власти не позволиха това.

Те задържаха тялото на опозиционера в продължение на дни, преди да го предат на майка му.

Впоследствие стана ясно, че Навални е трябвало да бъде освободен като част от план за размяна на затворници между САЩ и Русия. Още през февруари сътрудничката на Навални Мария Певчих предположи, че опозиционерът е убит, за да бъде осуетена размяната му.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG