Връзки за достъпност

Извънредни новини

Навални съобщи, че срещу него е заведено ново наказателно дело 


Алексей Навални
Алексей Навални

Руският опозиционер Алексей Навални, който излежава общо 19 години затвор по различни обвинения, които отхвърля като политически мотивирани, съобщи в петък, че срещу него е заведено ново наказателно дело.

В публикации в профилите му в Телеграм и Екс, поддържани от негови сътрудници, се появи негово изявление, че е получил писмо от Следствения комитет на Русия за образувано дело за вандализъм.

“Рядко затворник, затворен в единична килия повече от година, е имал толкова оживено социално и политическо съществуване”, коментира Навални, цитиран в една от публикациите в профила му в социалната мрежа Екс. “Това означава, че те наистина започват ново наказателно дело срещу мен на всеки три месеца.”

На 21 ноември Навални беше поставен в 15-дневна изолация като наказание за неуточнено нарушение. Това стана само ден след края на предишната му изолация. Това беше общо 23-ият път, в който Навални е изолиран от август 2022 г. насам.

Присъдата на един от най-острите критици на руския президент Владимир Путин беше увеличена на 19 години през август, след като беше признат за виновен в създаване на екстремистка организация и беше преместен в условията на по-суров “специален режим”.

Предишната му присъда беше произнесена през 2021 г., след като той пристигна в Москва от Германия, където се възстановяваше от отравяне, за което обвинява Кремъл.

Трима от адвокатите на Навални – Вадим Кобзев, Игор Сергунин и Алексей Липстър, бяха задържани през октомври и преследвани за предполагаемо участие в екстремистка дейност заради връзката им с опозиционера и неговата антикорупционна фондация.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG