Връзки за достъпност

Извънредни новини

Трима от адвокатите на Навални бяха задържани след обиски


Алексей Навални (в близък план) и адвокатът му Вадим Кобзев, 2015 г
Алексей Навални (в близък план) и адвокатът му Вадим Кобзев, 2015 г

Задържани са трима адвокати, защитавали руския опозиционен политик Алексей Навални. Апартаментите им са претърсени. Това съобщи ръководителят на правния отдел на екипа на Навални Вячеслав Гимади.

Адвокатите Вадим Кобзев, Игор Сергунин и Алексей Липцер са заподозрени в участие в екстремистка общност.

Обиск тече и в московския бар "Далет", в който ходят адвокатите на Навални, съобщи "Медиазона".

"Основната цел на тези обиски е да оставят Алексей без правна помощ и комуникация със света", пише сътрудникът му Георгий Албуров.

Друг поддръжник на политика, Леонид Волков, каза, че Навални скоро трябва да бъде преместен в колония със специален режим - "никой не знае къде". "Това е ужасна стъпка към пълната му изолация", добави той.

Самият Навални е научил за обиските от адвокатите си по време на съдебно заседание по иска му срещу изпращането в колонията.

Той е говорил за "състоянието на върховенството на закона в Русия", като е направил паралел със съветските времена, когато "не само политическите активисти бяха преследвани и превърнати в политически затворници, но и техните адвокати", цитира думите му сътрудникът му политика Гимади.

Навални поиска от съда да отложи изслушването, защото "наистина не разбира перспективите за организиране на правната си защита". Заседанието беше отложено.

Според члена за участие в екстремистка общност, използвайки служебното си положение, адвокатите са изправени пред до 12 години затвор.

През август Московският градски съд призна Навални за виновен в създаването на екстремистка общност и го осъди на 19 години в колония със специален режим. Такива има само няколко в Русия. Там се държат осъдени на доживотен затвор, както и опасни рецидивисти.

В момента Навални е в колония с максимална сигурност във Владимирска област по обвинения в измама. Наскоро, като "непоправим", той беше преместен в изолатор - "най-тежкото възможно наказание в колониите от всякакъв тип", пише той.

Преди това политикът е бил поставян в наказателна килия двадесет пъти, а също и в изолатор в продължение на шест месеца.

Навални не се признава за виновен, много правозащитни организации го признаха за политически затворник.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG