Връзки за достъпност

Извънредни новини

Навални е осъден на още 19 години затвор със специален режим


Екранна снимка от изслушването на Алексей Навални (вляво) на 4 август
Екранна снимка от изслушването на Алексей Навални (вляво) на 4 август

Московският градски съд осъди в петък опозиционния политик Алексей Навални на още 19 години затвор в затворническа колония със специален режим.

47-годишният Навални вече излежава деветгодишна присъда затвор по обвинения в присвояване, които той и съюзниците му смятат за политически мотивирани.

Съдът призна опозиционера за виновен по обвиненията в екстремизъм, свързани с неговата Фондация за борба с корупцията (ФБК), и го осъди на по шест члена от Наказателния кодекс, включително за създаване и финансиране на екстремистка общност, призоваване към екстремизъм, реабилитиране на нацизма и въвличане на непълнолетни в опасни действия.

Съдът, създаден в наказателната колония, се намира на 250 км източно от Москва.

Прокуратурата е поискала от съда да разпореди Навални да изтърпява всяка нова присъда в наказателна колония със "специален режим" - термин, с който се обозначава затвор с най-високо ниво на сигурност и най-строги ограничения за затворниците. Според руското законодателство той трябва да се дава на лица с доживотни присъди или на "особено опасни рецидивисти".

Колонията със "специален режим" е система, при която затворниците пребивават в килии поотделно, по двойки или по четирима. В килиите има допълнителни метални решетки на прозорците и вратите, непрекъснато осветление и видеонаблюдение. На затворниците не е позволено да разговарят със съквартирантите си в килията, а когато се придвижват вътре в затвора, това става в преклонена позиция с ръце, закопчани с белезници зад гърба, докато са ескортирани от надзиратели и куче.

Те могат да поискат един или два часа разходка навън в специално оградени кубове, където няма пряка слънчева светлина. Затворниците със специален режим нямат право да общуват с приятели или роднини и не могат да имат свиждания през първите 10 години от присъдата си.

Делото срещу Навални се отнасяше до ФБК, която по искане на прокуратурата беше обявена за екстремистка през 2021 г. С това беше забранена цялата ѝ дейност в Русия.

Навални, един от най-яростните критици на президента Владимир Путин, предсказа суровата присъда в публикация в социалните мрежи ден по-рано. Той написа, че очаква присъда от 15 до 20 години, въпреки по негови думи безсмислените доказателства, представени по време на процеса при закрити врата.

Той отхвърли всички обвинения срещу себе си като политически мотивирани и обвини Кремъл, че се стреми да го задържи зад решетките за цял живот.

Навални вече излежава присъда от 11 години и половина затвор по множество обвинения .Присъдата се възприема като възмездие за усилията му да разкрие това, което той описва като повсеместно беззаконие, корупция и репресии на Путин и неговата политическа система.

Въпреки тормоза, арестите, физическите нападения и атаката с нервнопаралитично вещество през август 2020 г., която едва не го уби, Навални продължава да играе ролята на опозиционен агитатор, стремейки се да остане значим дори в изолация.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG