Връзки за достъпност

Извънредни новини

Всички в НАТО са въвлечени във войната в Украйна, каза Радев


Президентът Румен Радев
Президентът Румен Радев

Всички държави членки на НАТО "по един или друг начин" са въвлечени във войната в Украйна. Това каза президентът Румен Радев в понеделник по време на посещението си в Швейцария.

Думите му идват само часове след като служебният премиер Димитър Главчев и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг казаха точно обратното - че помощта на западните страни не означава, че те "се въвличат" в конфликта.

Двамата участваха в пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, на която София е домакин. Една от основните ѝ теми беше именно продължаващата руска военна агресия срещу Украйна.

Радев още от самото начало на инвазията в Украйна повтаря проруската теза, че българската помощ за нападнатата страна означава, че и София се въвлича във войната. Западните съюзници и самата Украйна обаче казват, че изпращането на военна помощ е единственият начин Киев да може да се защитава от атаките на руската армия.

"Войната е на нашата земя". Радев нарече войната "конфликт", а Зеленски го поправи
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00

Сега Радев заговори не само за въвличане на България в конфликта, а за всички страни членки на НАТО.

"Всички държави членки на НАТО по един или друг начин са въвлечени в тази война. С предоставяне на разузнавателна информация (...), оръжия, муниции, подготовка, инструктори, съветници, контрактори, има такива на територията на Украйна, и вече европейски лидери открито говорят за това присъствие", каза Радев.

Той за пореден път заговори и за хипотетично изпращане на български военни в Украйна, въпреки че такова решение няма. По-рано същия ден премиерът Главчев, както и няколко дни по-рано министърът на отбраната Атанас Запрянов определиха говоренето за изпращане български войници като "хибридни руски атаки".

"Това, което правим по отношение подкрепата на Украйна, не означава, че НАТО участва в конфликта. НАТО има две задачи: да подкрепя Украйна и да се предотврати ескалация на този конфликт", каза и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг само часове преди изказването на Радев.

Столтенберг беше в България, за да участва в Парламентарната асамблея на НАТО. В същото време Радев беше на визита в Швейцария.

Още през април 2022 г. проверка на Свободна Европа показа, че тезата, че който предостави оръжие на Украйна, на свой ред ще се окаже участник във войната, не се подкрепя нито на дипломатическо, нито на правно, нито на историческо равнище.

Твърдението обаче се използва последователно от проруски политици както в България, така и в други страни. Тя е повтаряна, например, и от лидерката на БСП Корнелия Нинова, лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов или премиера на Унгария Виктор Орбан.

"Невъзможната победа над Русия". Как Радев заговори с думите на Путин
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG