Връзки за достъпност

Извънредни новини

Въпрос на време е Украйна да влезе в НАТО, каза Радев


Президентът Румен Радев по време на откриването на 28-ата годишна кръгла маса на „The Economist“, 2 юли, Атина, Гърция.
Президентът Румен Радев по време на откриването на 28-ата годишна кръгла маса на „The Economist“, 2 юли, Атина, Гърция.

Въпросът не е дали Украйна ще влезе в НАТО, а кога това ще се случи, каза българският президент Румен Радев, като призова "да се върнем към дипломацията и преговорите".

Думите на Радев дойдоха по време на годишната правителствена кръгла маса, организирана от англоезичното списание "Икономист" в Гърция. Изказването му идва на фона на исканията на Кремъл Киев да се откаже изцяло от амбициите си за членство в НАТО.

Радев традиционно заема проруски позиции и се обявява против присъединяването на Украйна към НАТО преди края на руската агресия в страната.

Сега обаче Радев каза, че членството на Украйна в НАТО е въпрос на време, а това кога ще се случи присъединяването "ще зависи от развитието на бойното поле и способността за постигане на устойчив мир".

Според него през последните две години както руската, така и украинската страна са подценявали способностите на врага, а войната застрашава световния мир и се отразява тежко на европейската икономика, докато руската според него расте с по-бързи темпове.

"Трябва да преоценим подхода си към тази война и да се върнем към дипломацията и преговорите, колкото по-рано, толкова по-добре", каза още той.

Наскоро руският президент Владимир Путин допусна сключване на мирно споразумение, ако Украйна се откаже от загубените до момента територии. Те включват общо пет области и незаконно анексирания през 2014 г. полуостров Крим. Другото условие на Кремъл е Киев да се откаже от амбициите си да се присъедини към НАТО.

Украйна настоява Русия да изтегли войските си от територията ѝ, за да може да преговаря за край на войната.

Изказванията на Радев идват на фона на първото посещение на унгарския премиер Виктор Орбан в Киев от началото на войната. Двамата лидери често изразяват сходни позиции за войната.

В края на май Радев посети Будапеща, докато в София се провеждаше заседание на Парламентарната асамблея на НАТО, на което присъстваха редица представители на служебното правителство.

Преди дни Радев отказа и да участва в предстоящата среща на върха на НАТО от 9 до 11 юли във Вашингтон.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG