Връзки за достъпност

Извънредни новини

Страните от НАТО подкрепиха "необратимия път" на Украйна към членство и разкритикуваха Китай


Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

Лидерите на страните членки на НАТО подкрепиха „необратимия път“ на Украйна към членство в алианса и заявиха, че „бъдещето [на Киев] е в НАТО“.

Позицията им беше изразена в заключителна декларация във втория ден от срещата на върха на НАТО, която се провежда във Вашингтон тази седмица.

Новината идва ден след като американският президент Джо Байдън каза, че САЩ и НАТО ще предоставят на Украйна нови системи за противовъздушна отбрана през следващите месеци. С публикуването на декларацията обещанията към нападнатата от Русия страна станаха официални.

„Потвърждаваме, че ще бъдем в състояние да отправим покана към Украйна да се присъедини към алианса, когато съюзниците се съгласят и условията бъдат изпълнени“, пише в декларацията.

В нея са заложени и други ангажименти към Киев, включително допълнителна военна подкрепа в размер на 40 млрд. евро. Лидерите на страните членки очертаха мерки за укрепването на алианса и разкритикуваха Китай за ролята му във войната на Русия.

План за членството на Украйна

След началото на войната Киев многократно поиска да се присъедини към НАТО. Страните членки на алианса го допуснаха, но само след края на въоръжения конфликт. Основна точка в договора за членство е, че нападението срещу една от страните в НАТО се приема като нападение срещу всички.

По време на срещата на върха във Вашингтон страните членки приеха, че пътят на Украйна към НАТО е необратим. Те обаче не посочиха конкретни срокове за присъединяването на Киев.

„Това е силно послание от съюзниците в НАТО, че ние наистина искаме Украйна да се присъедини, че работим с Украйна това да се случи“, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция в края на деня.

В същото време той потвърди, че не е ясно кога членството на Украйна в алианса ще бъде факт.

Допълнителна военна помощ

Страните във Вашингтон официално поеха ангажимент и за допълнителна военна помощ за нападнатата от Русия страна. Тя ще бъде в размер на 40 млрд. евро за следващата година.

По думи на българския служебен премиер Димитър Главчев, който взе участие в срещата на върха, всяка държава членка ще се включи в помощта съобразно брутния си вътрешен продукт. Унгария, която се обявява против военната подкрепа за Киев, получи право да не участва в тази инициатива.

Столтенберг защити предоставянето на оръжия на Украйна, като каза, че съгласно международното право Украйна има право да се защитава и да нанася удари по военни обекти на руска територия. По-рано стана ясно, че нови изтребители F-16 пътуват към Украйна от Дания и Нидерландия.

Целта според ръководителя на НАТО не е да се удължи войната, а да се сложи край и че „ако не искаме да се кланяме на [руския президент Владимир] Путин, трябва да покажем ангажираност и решителност“.

По време на пресконференцията си Столтенберг обяви и началото на нов проект за координация на военната подкрепа и обучението. Алиансът ще прави това за първи път, като командният център ще бъде базиран в Германия.

„Това е ясен сигнал, че способността на Русия да тероризира украинския народ, градове и общини ще продължи да намалява“, каза украинският президент Володимир Зеленски, който от месеци настоява лидерите на НАТО да ускорят доставките на всички видове оръжия.

Укрепване на НАТО

Столтенберг каза, че по време на срещите във Вашингтон са взети и други решения в стремежа да се направи „НАТО по-силна, а съюзниците - по-сигурни“. Това включва план за създаването на нова база за противоракетна отбрана в Полша.

Той също така похвали подобреното финансиране на отбраната от страна на страните членки. 23 от общо 32 от тях са изпълнили целта за изразходване на поне 2% от брутния вътрешен продукт за отбрана и поеха ангажимент за производство на повече отбранителни средства.

Байдън отбеляза напредъка на Русия в производството на боеприпаси и оръжия за използване във войната ѝ срещу Украйна и каза, че НАТО не може да допусне „да изостане“. Той добави, че военните усилия на Русия се ползват от помощта на Китай, Северна Корея и Иран.

„Това ново обещание изпраща недвусмислено послание към света, че всеки член на НАТО е ангажиран да даде своя принос за запазване на съюза силен“, каза Байдън и добави:

„Можем и ще защитаваме всеки сантиметър от територията на НАТО и ще го правим заедно.“

Критики към Китай

При представянето на декларацията от срещата на върха бяха отправени и остри критики към Китай. Според Столтенберг подкрепата на Пекин за Москва във войната ѝ срещу Киев увеличава заплахите за европейската сигурност.

По-рано Столтенберг каза, че ако Русия победи в пълномащабното си нахлуване в Украйна, това ще окуражи Иран, Китай и Северна Корея и ще оформи глобалната среда за сигурност за десетилетия напред.

В съвместната декларация от срещата Китай беше посочен като „решаващ поддръжник“ на войната на Русия срещу Украйна. В отговор на тези критики говорител на Китай каза, че декларацията изобилства от „войнствена реторика“.

През изминалата седмица унгарският премиер Виктор Орбан, който пое ротационното председателство на Европейския съюз (ЕС), посети Русия и Китай, без да уведоми блока предварително. Той обсъди с Путин и с китайския президент Си Дзинпин прекратяването на войната в Украйна. Представители на ЕС казаха, че Орбан няма мандат да преговаря от името на съюза.

Срещата на върха във Вашингтон се провежда на фона на политическата несигурност в САЩ и засилването на бомбардировките над Украйна от страна на Русия.

В понеделник Русия нанесе на Украйна един от най-тежките въздушни удари от началото на пълномащабната инвазия. Руската ракетна атака порази редица граждански обекти, включително детска болница в Киев, и уби повече от 40 души.

Представянето на Байдън на срещата на върха също е важно за наблюдателите на фона на опасенията за неговите способности да бъде начело на САЩ за още един мандат.

Причината е слабото представяне на Байдън в първия му дебат в края на юни с опонента му от републиканците - бившия президент Доналд Тръмп. След дебата членове на Демократическата партия поискаха Байдън да оттегли кандидатурата си.

Изходът от надпреварата между двамата претенденти за президентския пост може да промени курса на външната политика на САЩ, които са водеща сила в НАТО.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG