Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Насрала е мъртъв. Мъже с прякори правят избори. Пеевски вади торбата с популизма


Хасан Насрала беше убит при Израелска атака в петък вечер
Хасан Насрала беше убит при Израелска атака в петък вечер

Добро утро. Най-важното днес:

  • Кой спечели в Австрия
  • Елиминирането на Насрала
  • Бриджит Бардо на 90

Крайнодясната Партия на свободата спечели изборите в Австрия с близо 30 на сто от гласовете. За първи път партията, която не бяга от нацистката символика и която открито подкрепя Путин, ще има най-много депутати в парламента във Виена. Засега обаче няма изгледи да успеят да съставят правителство.

Премиерът на Унгария Виктор Орбан предложи да е посредник между Северна Македония и България. София отхвърли това предложение, а експерти казват, че целта на Орбан е просто да повиши влиянието си в региона.

В България парламентът завърши работа с хаос, псувни, изтръгнати кабели и блокирана трибуна. Предизборната акция на ИТН и "Възраждане" ще има точна цена - България е заплашена да загуби милиарди, обяснява Дамяна Велева.

Имената и лицата на трима души гледат от грамадни плакати. Това не е реклама, точно обратното е – "черен списък" от три имена, на които се приписват вредни дела. Може ли това да е в реда на нещата? - Елица Симеонова има отговори.

Какво следва за Хизбула, Иран и Израел

За много членове на шиитската общност в Ливан той е герой. Други обаче го обвиняват, че е въвлякъл страната им във война. В събота израелската армия го "елиминира". Прочетете кой е Хасан Насрала, убитият лидер на Хизбула.

Елиминирането на Насрала е най-сериозният удар по Хизбула от десетилетия. Как ще се отрази това на групировката? Ще предприеме ли Иран, нейният основен спонсор, някакви действия? И как ще продължи Израел? Имаме отговорите на тези въпроси.

"Това е най-тежкият момент, през който е минавала тази страна", каза областният управител на Бейрут. Израел нанесе масирани удари срещу града, при които загинаха стотици, включително и деца. Убити са 20 лидери на Хизбула. Може да видите как изглежда животът там сега.

Русия стреля и заплашва

Войната на Русия срещу Украйна продължава две години и половина. През уикенда Москва е нанесла два удара по болница в граничната Сумска област, убивайки най-малко девет души.

Русия все по-често намеква или директно заплашва Запада с ядрения си арсенал. На фона на ескалацията на конфликта в Украйна, расте и безпокойството, че Москва би прибягнала до крайни мерки. Как би изглеждала ядрена война в Европа днес?

Абонирайте се за този бюлетин. Препратете го на приятели, за да се абонират и те.

Пеевски се заиграва с “възродителния процес”

Полицията в Сърбия е задържала Никола Николов, известен с прякора си Паскал, във връзка с обвиненията му в България за участие в престъпна група с цел контрабанда.

И още прякори - Ивайло Мирчев от ПП-ДБ обвини санкционирания за корупция Делян Пеевски, че купува гласове за изборите с помощта на Дънката, Широката, Шарана и Данчо Пръча.

Пеевски извади торбата с популизма и обеща на мюсюлманите присъди заради това, че преди 40 години комунистическият режим сменя с насилие имената им и прогонва стотици хиляди. Наказани обаче отново няма да има, защото и Пеевски, и Доган никога не са имали такава цел - не пропускайте анализа на Татяна Ваксберг.

В рамките на по-малко от денонощие двете фракции на ДПС дадоха старт на предизборните си кампании в Кърджали. Но с различни послания. Препоръчвам ви репортажа на Вилдан Байрямова за Дойче веле.

Последвайте ни във Viber, за да получавате директно на телефона си всяка важна история.

Човек на деня

Тя е първата "нимфетка" в киното. Създава образа за разкрепостената жена в следвоенна Франция. Превръща се в световна легенда - влиянието ѝ пробива дори Желязната завеса. Бриджит Бардо днес защитава животните и навърши 90 години.

А неговата първа филмова роля е малка - на служител в авиокомпания. Това обаче не го отказва от киното. Години по-късно „незабележимият“ Джим Кавийзъл изиграва Исус Христос на големия екран. Той навърши 56 години и е Човек на деня на Свободна Европа.

Можехте да прочетете всичко това преди всички останали - абонирайте се за бюлетина "3 минути" и ще го получавате рано сутрин в пощата си.

Хубав ден,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Форум

XS
SM
MD
LG