Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Малоумие". МВР иска ограда около новите велоалеи в София. Борис Бонев обвини Калин Стоянов в акция в полза на ГЕРБ


Колаж: Калин Стоянов и Борис Бонев
Колаж: Калин Стоянов и Борис Бонев

Министерството на вътрешните работи (МВР) настоява около новите велоалеи и паркоместа в центъра на София да бъде сложена "плътна ограда". Ако това не се случи, вътрешният министър Калин Стоянов заплаши Общината с глоба и сигнал до прокуратурата.

Общинският съветник от групата на "Спаси София" и ПП-ДБ Борис Бонев обаче определи искането за такова "обезопасяване" като "абсолютно малоумие".

Той обвини Стоянов, че се меси в общинската политика и провежда "ПР акция" в полза на ГЕРБ. Подобна позиция изказа и кметът на столицата Васил Терзиев.

Всичко това се случва на фона на продължаващите искания за оставката на Терзиев от страна на общинските съветници от ГЕРБ. Дотук се стигна, след като миналата седмица съдът спря промените на движението в София с аргумента, че към момента на въвеждане на новата организация не е имало действащ Генерален план на Столичната община.

С промените преди това бяха открити нови велоалеи в района на улиците "Патриарх Евтимий" и "Витоша". Заради това бяха намалени част от местата за паркиране, а това доведе до недоволство.

Какво иска МВР

От Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) съобщиха, че на 24 юни са изпратили писмо до Общината, в което разпореждат да бъде изпълнено решението на съда за спиране на новата организация на движението. В писмото си от СДВР пишат, че Общината трябва да обезопаси засегнатите участъци в срок до 27 юни (четвъртък).

Това "обезопасяване" трябва да стане, като Общината спре движението по велоалеите и използването на паркоместата и монтира "плътна ограда" около тези обекти.

В четвъртък вътрешният министър Калин Стоянов направи проверка и установи, че Общината не е предприела въпросните действия. Той заплаши, че МВР може да наложи на Столичната Община санкция от 2000 до 7000 лв., както и да изпрати сигнал до прокуратурата за неизпълнение на съдебно решение.

"Някои хора още не са излезли от кампания"

В същото време обаче кметът Терзиев каза, че от съдебното решение на ВАС не става ясно какво трябва да се случи с въпросния район от центъра. Според решението промените на движението не са законни, защото липсва актуален Генерален план за организация на движението на София.

Той обаче е изтекъл още през 2017 г. и затова според Терзиев не е ясно дали организацията около НДК трябва да бъде върната към вида си преди настоящите промени или преди 2017 г.

По думите му разпореждането на МВР само ще затрудни придвижването на гражданите и затова Столична община ще го обжалва.

"Как точно преценяваме кое е законно или не от целия проект? И как стигнахме до извода, че трябва да го заградим с метални огради, все едно има строителна площадка", попита Терзиев.

Според него "някои хора още не са излезли от кампания и се канят да влизат в друга".

"Абсолютно малоумие"

Общинският съветник от групата на "Спаси София" и ПП-ДБ Борис Бонев беше още по-рязък в коментара си, като каза, че според него идеята за ограждане на новите велоалеи и паркоместа е "абсолютно малоумие" и той няма да подкрепи за това да се харчат общински пари.

"Не мога да приема като гражданин на тази държава и като човек, за който пътната безопасност е кауза от много години, че СДВР се занимава с колчета и велоалеи, а не с нещата, които са истинското им задължение – пътна безопасност и контрол", каза още Бонев и добави, че Калин Стоянов и поверената му институция от няколко месеца се занимават с "ПР кампания" в полза на ГЕРБ.

ГЕРБ с искания за оставки

Именно членовете на Общинския съвет от ГЕРБ са сред най-силните противници на новата организация на движението. В четвъртък те отново поискаха оставката на Терзиев и зам.-кмета по транспорт Илиян Павлов.

По-рано оставката на Терзиев поискаха и общинските съветници от БСП.

Преди това срещу промените се обявиха и местни жители, както и таксиметрови шофьори заради премахването на стоянки за таксита в отсечките с новата организация.

Самата жалба в съда пък беше подадена от неправителствената организация "Европейски център за транспортни политики" на Диана Русинова-Мехмедали.

Центърът на Русинова стана известен покрай спечелена обществена поръчка на Агенцията за пътна инфраструктура (АПИ) за "наблюдение на дупките по пътищата чрез сателит" на стойност 9 млн. лв.

Конкурсът беше организиран в края на последния кабинет на Бойко Борисов, но беше спрян от служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова през 2021 г.

Европейският център за транспортни политики и Националният таксиметров синдикат сключиха споразумение за съвместни дейности през април тази година.

Велоалеи, паркиране и протести. Какво точно става в центъра на София
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:58 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG