Връзки за достъпност

Извънредни новини

Московски съд потвърди 25 години затвор на критика на Кремъл Владимир Кара-Мурза


Руският опозиционер Владимир Кара-Мурза на изслушването си в Москва на 31 юли.
Руският опозиционер Владимир Кара-Мурза на изслушването си в Москва на 31 юли.

Първият апелативен съд в Москва потвърди присъдата от 25 години затвор на открития критик на Кремъл Владимир Кара-Мурза. Oбвиненията са в държавна измяна, участие в нелегална група и дискредитиране на руските въоръжени сили.

Съдът отхвърли жалбата на Кара-Мурза срещу лишаването му от свобода, постановявайки, че присъдата му трябва да остане непроменена.

Кара-Мурза беше арестуван през април 2022 г., след като се завърна от чужбина и беше обвинен в неподчинение на полицейски служител. По-късно му бяха повдигнати обвинения в дискредитиране на руската армия, като резултат от опитите на Кремъл да заличи критиките към руската инвазия в Украйна през 2022 г.

Обвиненията в държавна измяна последваха малко след неговите речи извън пределите на Русия, с които критикува политиката на Кремъл.

Бившият журналист, който притежава руски и британски паспорти, години наред се противопоставя на руския президент Владимир Путин. Лобирал е пред чужди правителства и институции да наложат санкции на Русия и на отделни руски граждано заради предполагаеми нарушения на човешките права.

По негови думи и тези на поддръжниците му два пъти оцелява след отравяне, а руските власти отричат да са замесени.

След като жалбата на Кара-Мурза беше отхвърлена, Великобритания наложи санкции срещу няколко руски съдии и служители, участващи в процеса срещу него.

„Това е отчайващо и неоснователно“, написа премиерът Риши Сунак в Екс (бившата Tуитър). - „Отхвърлянето на жалбата на @vkaramurza е неоправдано. Той трябва да бъде освободен незабавно“.

Съдиите от Московския градски съд Виталий Белицки, Екатерина Михайловна Дорохина и Наталия Николаевна Дудар са част от списъка със санкционирани на Обединеното кралство.

Великобритания наложи санкции не само на магистрати, но на част от лицата, свързани с преследването на Кара-Мурза. В списъка с ограничения влизат съдия Елена Ленская, следователите Денис Колесников и Андрей Задачин, както и служителите на ФСБ Александър Самофал и Константин Кудрявцев.

Кара-Мурза е един от многото опозиционери и журналисти, които са арестувани и преследвани заради строгото законодателство, променнето на фона на нарастващите репресии на Кремъл срещу гражданското общество.

Според правозащитната група OVD-Info близо 20 000 руснаци са били задържани на антивоенни протести, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г.

Кара-Мурза беше ключов защитник на американския закон "Магнитски". Той отразява и разследването на убийството на политика Борис Немцов.

През март Съединените щати обявиха шестима души, включително трима съдии, за санкционирани поради ролята им в задържането на Кара-Мурза. Съдията, който наблюдаваше процеса срещу Кара-Мурза и който прочете присъдата му на 17 април, Сергей Подопригоров, беше един от първите санкционирани от САЩ по закона "Магнитски" преди 10 години.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG