Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Враждебни дейности". Молдова гони 45 руски дипломати и служители на посолството


Молдовският външен министър Нику Попеску
Молдовският външен министър Нику Попеску

Молдова намалява броя на акредитираните руски дипломати, допуснати в страната, за да ограничи "дестабилизиращите действия". Това съобщи министърът на външните работи на Молдова Нику Попеску, цитиран от молдовската служба на Радио Свободна Европа.

Новината идва, след като по-рано тази година Молдова обвини Русия, че подготвя заговор за преврат в страната. Москва отрече.

Сега Попеску каза, че Молдова от десетилетия е била "мишена на доста враждебни дейности и политики от страна на Руската федерация".

"Някои от тях бяха извършени включително чрез посолството на Руската федерация", добави Попеску.

Той припомни и информацията, че върху покрива на посолството на Москва в Кишинев са инсталирани множество антени, способни да приемат различни електронни сигнали. Според журналистическо разследване на The Insider и Jurnal TV хората, които управляват антените, имат връзки с руското разузнаване.

"Тъй като значителен брой дипломати са съсредоточени върху усилията за дестабилизиране на нашата държава, ние решихме да ограничим броя на акредитираните дипломати на Руската федерация, така че по-малък брой дестабилизиращи лица да останат тук", каза Попеску.

В резултат на това общо 45 дипломати и служители на посолството ще трябва да напуснат Молдова до 15 август. Така броят им ще бъде намален до 25 души - число, по-близко до броя представители, които Молдова има в посолството си в Москва.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза, че "неприятелската стъпка на Молдова няма да остане без отговор". Тя каза, че това ще означава ограничения върху консулските услуги и контактите на молдовците с Русия, но не обяви конкретни мерки.

През последната година управляващите в Молдова предупреждават за риска Русия да разшири войната си срещу Украйна и да нападне и други държави в региона.

Около 1000 руски военни са разположени в молдовския сепаратиски регион Приднестровие. Те са там от 1992 г., когато между силите на Кишинев и сепаратистите се води война.

След началото на войната в Украйна, администрацията на сеперисткия регион съобщи за атаки срещу военна, административна и комуникационна инфраструктура. Молдова тогава каза, че атаките са опит за ескалация на напрежението, а Украйна ги определи като провокация и обвини руските специални служби.

Оттогава Европа и САЩ обявиха увеличаване на военната помощ за Кишинев, а Молдова получи статут на държава кандидатка за членство в Европейския съюз.

"Молдовците са европейци". Защо 75 000 излязоха по улиците на Молдова
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG