Връзки за достъпност

Извънредни новини

Депутатите искат улесняване на колективните искове срещу мобилни оператори


Народното събрание
Народното събрание

Депутатите приеха на първо четене законопроект за по-лесно предявяване на колективни искове. Това включва искове срещу мобилни оператори и банки. Законопроектът беше одобрен от всички парламентарни групи, предаде БТА.

Новината идва на фона на обществено недоволство от индексирането на цените на мобилните оператори. Законът, който депутатите гласуваха в четвъртък, е внесен от последното служебно правителство на президента Румен Радев. БСП използва именно казуса с мобилните оператори, за да бъде включен той сега в дневния ред на Народното събрание.

Законът е трябвало да бъде приет преди две години по силата на евродиректива, заради което е внасян от две служебни правителства.

Брюксел пише, че с приемането му се цели защита на колективните интереси на потребителите от увеличаващия се риск голям брой хора да бъдат засегнати от едно и също нарушение заради нарастващата глобализация и цифровизацията на икономиката.

В мотивите на Министерския съвет пише, че досегашната уредба за колективните искове е с ограничен обхват и тромави процедури. Освен това трудно могат да се постановяват решения за забрана на вредни или забранени търговски практики, а санкциите за нарушителите са прекалено малки.

Основното, което се предлага в законопроекта, гласуван в четвъртък, е:

  • Увеличаване на областите, в които може да се предявява колективен иск, като се добавят области като защита на данните, финансови услуги, телекомуникации, туризъм и енергетика.
  • Разширяване на обхвата на организациите, които могат да предявяват искове за обезщетение. Към сдруженията на потребителите, които могат да правят това сега, се добавя и Комисията за защита на потребителите.
  • Тези искове ще се разглеждат по реда на "бързото производство".
  • Веднъж влязло в сила съдебно решение, при което има нарушение на колективните интереси, може да се използва и при други искове за обезщетение срещу същия търговец за същата практика.

Според Корнелия Нинова законопроектът позволява на съда, в случаите, когато става въпрос за увеличаване на такси, да спира процеса преди окончателното си произнасяне. Тя каза и че от потребителите няма да се изисква държавна такса, но при произнасяне в тяхна полза ще получават обезщетение.

От дебатите стана ясно, че между първо и второ четене на законопроекта ще бъдат направени промени.

По-рано се стигна до обществено недоволство, след като трите мобилни оператора информираха своите абонати, че едностранно увеличават месечните им такси. Това е възможно заради клауза в типовите договори, които Vivacom, A1 и Yettel предлагат на клиентите си.

В началото на февруари на заседание на КЗП, на което не присъстваха представителите на телекомите, стана ясно, че комисията няма да атакува клаузите, които трябва да бъдат подписани от всички потребители, в съда.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG