Връзки за достъпност

Извънредни новини

Мицкоски изключи разговори със служебния кабинет в София за включването на българите в Конституцията


Премиерът на Северна Македония Християн Мицкоски
Премиерът на Северна Македония Християн Мицкоски

Премиерът на Северна Македония Християн Мицкоски не вижда възможност за разговори със служебното правителство в България, с които да бъде намерен начин Скопие да продължи преговорите за членство в Европейския съюз (ЕС).

Той обаче е готов да разговаря с редовно правителство, стана ясно от интервюто му за македонската ТВ Сител във вторник вечерта.

В него Мицкоски за пореден път отрече включването на българите в македонската конституция да е част от условията в преговорната рамка. Това не е вярно, тъй като приемането на такива конституционни промени беше вписано като условие през 2022 г. с т. нар. "френско предложение".

От години Северна Македония се опитва да стане членка на ЕС, но през 2020 г. България наложи вето над присъединяването ѝ. През 2022 г. двете страни подписаха протокол за решаване на спора помежду си.

Тогава Скопие се съгласи, че същинските преговори за членството ѝ в ЕС ще започнат само след като страната приеме конституционните промени, изисквани от България. А Европейската комисия стана гарант за изпълнението на българските искания.

След като лидерът на националистическата ВМРО-ДПМНЕ Мицкоски беше избран за премиер обаче, той неколкократно изказа позиция против включването на българите в Конституцията.

"Подготвени сме да решаваме този проблем, но не под тези условия", каза той и във вторник.

По думите му той е готов да разговаря с България по въпроса, но само когато в страната има редовно правителство.

По-рано както ЕС, така и САЩ предупредиха Скопие, че няма няма опция да предоговори с България ангажиментите, които пое към София като условия за присъединяване си, включително вписването на българите в македонската конституция.

В същото време позицията на Мицкоски се споделя и от новата президентка на Северна Македония, издигната също от националистическата ВМРО-ДПМНЕ - Гордана Силяновска-Давкова. Тя казва, че партията приема преговорната рамка, но не и промени в конституцията „по този начин”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG