Връзки за достъпност

Извънредни новини

Дейвид Камерън, свикал референдума за Брекзит, става външен министър на Великобритания


Дейвид Камерън беше забелязан да влиза в сградата на „Даунинг стрийт“ 10 по-рано в понеделник.
Дейвид Камерън беше забелязан да влиза в сградата на „Даунинг стрийт“ 10 по-рано в понеделник.

Бившият британски премиер Дейвид Камерън е назначен в кабинета на Риши Сунак като министър на външните работи, предаде Ройтерс в понеделник. Камерън е премиерът, свикал референдума за Брекзит, след който страната напусна Европейския съюз (ЕС).

Новината идва часове след като Сунак отстрани министърката на вътрешните работи Сюела Бравърман заради нейни позиции, определяни като антимигрантски и антипалестински.

Във връзка с войната в Газа в събота 300 000 души се включиха в пропалестинско шествие в Лондон и призоваха за прекратяване на огъня в Ивицата. Бравърман настоя за отмяна на тези демонстрации и обвини полицията, че е снизходителна към участниците в тях. С това тя си навлече критики от двете основни партии в парламента - Консервативната и Лейбъристката, заради което Сунак я уволни.

След отстраняването на Бравърман функциите на вътрешния министър се поемат от министъра на външните работи на Великобритания Джеймс Клевърли.

На негово място пък идва бившият министър-председател Дейвид Камерън. По-рано в понеделник той беше забелязан да влиза в сградата на правителството на „Даунинг стрийт“ 10. Това породи спекулации, че Камерън ще се върне във властта.

Камерън беше премиер на Великобритания от 2010 до 2016 г. Той подаде оставка след резултатите от референдума за Брекзит, на който гражданите на кралството гласуваха за напускането на ЕС.

След като излезе от политиката, Камерън се отдаде на писане на мемоари и започна да се занимава с бизнес, който впоследствие фалира.

Ройтерс съобщава още, че крал Чарлз е одобрил предложение на Камерън да се предостави място в горната камара на британския парламент - Камарата на лордовете. Това позволява на бившия премиер да се върне в правителството като министър.

Освен пренареждането на кабинета, Сунак планира да даде на полицията повече правомощия при овладяването на демонстрациите в подкрепа на Палестина, предаде Таймс. Премиерът ще призове полицаите да арестуват демонстрантите, които са забелязани да използват антисемитски лозунги.

През октомври Израел отговори на атаката на Хамас, като наложи блокада над Газа и започна пълномащабна офанзива срещу Ивицата. През октомври Сунак посети Израел и заяви пълна подкрепа на британското правителство за страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG