Връзки за достъпност

Извънредни новини

Писателят Милан Кундера почина


Милан Кундера
Милан Кундера

Писателят Милан Кундера почина, съобщи негов говорител в сряда. Той е автор на няколко награждавани романи, сред които “Непосилната лекота на битието”.

Писателят е починал във вторник след продължително боледуване, каза говорителката на библиотеката му в родния му град Бърно в сряда. Той беше на 94 години.

Кундера печели признание за своя характерен стил в прозата, чрез който изразява “всичко, което е завладяващо и абсурдно в живота”, написа Франс прес.

Писателят е роден в чешкия град Бърно, но през по-голяма част от живота си пише на френски език и живее във Франция.

Милан Кундера е роден на 1 април 1929 г. в тогавашна Чехословакия в семейството на известен пианист. Учи във Филмовия факултет на Академията за музикални изкуства в Прага, а впоследствие преподава там история на западноевропейските литератури.

Като студент става член на Чехословашката комунистическа партия, но е изключен заради “антипартийна дейност”. Впоследствие членството му е възстановено, но след съпротивата му срещу смазването на Пражката пролет през 1968 г. пак е отнето.

Първият му роман “Шегата”, публикуван през 1967 г., осмива еднопартийното управление. Той води до забрана работите му да се публикуват в комунистическа Чехословакия.

През 1975 г. Той емигрира заедно със съпругата си Вера във Франция. Чешкото му гражданство е отнето през 1979 г. Две години по-късно той става френски гражданин.

Сред известните му романи, написани докато е във Франция, са “Непосилната лекота на битието”, “Бавно”, “Незнанието”. Част от творбите си той пише на френски език, а по-късно се определя като френски писател и настоява книгите му да бъдат смятани за френска литература.

Кундера се завръща в Чехия за кратко след падането на комунизма. Получава отново чешко гражданство едва през 2019 г.

През 2023 г. за пръв път отваря библиотека с неговото име в родния му град Бърно.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG