Връзки за достъпност

Извънредни новини

Боби Михайлов подаде оставка за втори път. Останалите ръководители на БФС остават


Борислав Михайлов
Борислав Михайлов

Борислав Михайлов подаде оставка като президент на Българския футболен съюз (БФС). Федерацията ще бъде управлявана от вицепрезидента Михаил Касабов до провеждането на изборен Конгрес, който ще се проведе в началото на 2024 г. Това стана ясно след кратка пресконференция на ръководители на БФС в понеделник.

Новината идва, след като на 16 ноември протест с искане за оставка на ръководството на БФС прерасна в тежки сблъсъци между протестиращи и полиция в центъра на София. Протестът дойде след месеци, в които футболни фенове протестират активно срещу футболната федерация.

Оставката на Михайлов беше поискана от всички политически партии, с изключение на ДПС. Самият той беше изслушан пред парламентарната комисия по спорт. След протеста прокуратурата обяви, че проверява федерацията във връзка с незаконни залагания.

Ръководството на БФС с президент Борислав Михайлов е начело на управлението на футбола в продължение на 18 години.

Пред медиите Михайлов изчете кратка позиция, в която обяви, че е „истински горд“ с постигнатото от ръководството от началото на последния му мандат. По думите му това се е случило след „безпрецедентен натиск“ и след като федерацията е била превърната в „отдушник“ за всички недоволства на обществото.

„Благодаря Ви, имате оставката ми, което е благодарение и на Вас (медиите). Нито един клуб не ми е искал оставката. А мен ме избират клубовете и аз ви казах, че мен ме избират футболните делегати. Футболът е за феновете, но футболните делегати са тези, които работят ежедневно за футбола и те избират президента на БФС. Така че ви пожелавам да не се намесвате на избора в следващия президент“, казах Михайлов.

Твърдението на Михайлов, че нито един клуб не иска оставката му като президент, не е вярна. За това имаше официална позиция на ЦСКА-София, публикувана на сайта на клуба.

Пред медиите изпълнителният директор на БФС Борислав Попов каза, че на заседанието на Изпълнителния комитет на федерацията е взето решение на 6 декември да се проведе ново заседание, на което да бъде определена дата и дневен ред за извънреден изборен Конгрес.

„Технологичното време е минимум два месеца“, каза Попов.

Той уточни, че оставката на Михайлов по Устав може да бъде приета от делегатите на Конгреса. Той уточни, че първият вицепрезидент Емил Костадинов се е отказал от това да управлява временно федерацията, макар че това му се пада по право.

Попов уточни още, че само Михайлов е подал оставка, но не и останалите членове на Изпълкома. Той каза още, че на следващия Конгрес право имат да участват 540 клуба.

Това е втората оставка, която Михайлов подава начело на БФС. През 2019 г. той напусна поста след расистки скандал по време на мача България – Англия в София. Той направи това, след като беше призован от тогавашния премиер Бойко Борисов.

До 2021 г. начело на БФС като временно изпълняващ длъжността президент беше Михаил Касабов. След падането на ГЕРБ от власт обаче Михайлов каза, че си оттегля оставка и се завърна начело на федерацията.

Той получи нов мандат по време на извънреден изборен Конгрес на БФС през есента на 2021 г., на който получи по-голяма подкрепа от другия водещ кандидат Димитър Бербатов. Оттогава се водят множество дела, с които се оспорват резултатите от Конгреса, както и процедури, довели до тази развръзка.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG