Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Международно признание". Михаела Филева, която ще подгрява на Ед Шийрън в София


Михаела Филева
Михаела Филева

Тя е сред най-големите поп изпълнители в България. Той е сред най-големите поп изпълнители в света. В събота двамата ще се срещнат. Михаела Филева, която беше избрана от екипа на Ед Шийрън да подгрява на концерта му в София, е Човек на деня на Свободна Европа.

Михаела Филева познава чувството да е на сцена от малка. След дни обаче ѝ предстои най-голямото участие и предизвикателство в кариерата ѝ досега.

Тя беше избрана от екипа на Ед Шийрън за подгряваща изпълнителка на предстоящия му концерт в София на 31 август. Той ще се състои на Националния стадион "Васил Левски", в организацията ще участват близо 4000 души, а продадените билети са общо 60 000.

"За мен е невероятна привилегия да се кача на тази сцена. И много голям комплимент", казва Филева пред Нова телевизия.

"Това е международно признание, което даже ми е малко трудно да повярвам, че се случва".

"В моите очи той е един от най-добрите разказвачи на истории през музика. Страхотен магьосник е", добавя тя.

Женската сила и "детските заплати"

Филева е родена през 1991 г. във Велико Търново. Живее с майка си, баба си и дядо си. Майка ѝ се разделя с баща ѝ, след като става жертва на домашно насилие. Певицата казва, че благодарение на нея не ѝ е липсвало нищо по време на детството ѝ.

Не мога да бъда слаба, за да се чувства някой друг героят на деня
Михаела Филева

"Примерът, който съм имала в живота си, е бил на една много силна жена, която се справя с абсолютно всичко сама, тоест жената, която избира кой и кога да бъде до нея", казва Филева пред Нова.

"Не мога да бъда слаба, за да се чувства някой друг героят на деня. Напротив, в отношенията си с мъжете търся партньорство".

Майка ѝ я научава също да управлява парите си разумно. "От съвсем малка ми даваше така наречената "детска заплата". Не сме били в особено добро финансово положение и се налагаше да правим точни сметки, за да можем да покрием основните си разходи", казва тя пред Труд.

"Сядахме и тя ми показваше колко даваме за ток, вода, какво остава за мен и за нея за месеца като джобни. Първата си детска заплата получих на 8 и бяха някакви стотинки, за закуска в училище. И аз взех, че купих бонбони за целия клас", разказва още певицата.

"Най-добрата си версия"

Музиката винаги е била основна част от живота на Филева. На 6-годишна възраст започва уроци по пиано, а по-късно се готви и при някои от най-добрите вокални педагози във Велико Търново.

От малка трупа сценичен опит и много награди. Завършва Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" с поп и джаз пеене.

През 2005 г. се включва в първото телевизионно музикално риалити в България - "Хит минус едно". Шест години по-късно участва и в първото издание на X Factor, където добива популярност и печели вниманието на музикалната компания "Монте Мюзик" на Владимир Ампов - Графа.

Филева е част от компанията и до днес. С нея певицата е издала пет студийни албума и редица хитове като "Когато ти трябвам", "Опасно близки", "Приливи и отливи". Освен основните жанрове, в които твори, харесва също джаз, фънк и соул.

Тя е авторка на много от песните си, но казва, че ѝ e по-приятно, "когато творческият процес е споделен, както с всяко друго щастие".

От майка си е научила още, че "когато мрънкаш, нищо не се получава".

"Живее се много по-лесно, когато си действаш по задачите, гониш целта си и си благодарен на всички хора, които гравитират около теб и ти помагат да си най-добрата си версия във всеки един смисъл".

Носителка е на редица отличия от Наградите на БГ радио и други музикални телевизии и два пъти е избрана за "Жена на годината" от списание Grazia в категория музика.

Михаела Филева, облечена като Жулиета от мюзикъла "Ромео и Жулиета" на Старозагорската опера
Михаела Филева, облечена като Жулиета от мюзикъла "Ромео и Жулиета" на Старозагорската опера

Филева е участвала също във формата Dancing Stars, била е жури в "България търси талант“ и ментор в "Гласът на България". По-рано през юли Филева изигра и ролята на Жулиета в мюзикъла "Ромео и Жулиета" на Старозагорската опера. Била е и Есмералда в "Парижката Света Богородица".

Има и няколко участия на София Прайд и неведнъж е изразявала позиции в подкрепа на ЛГБТ общността..

Форум

XS
SM
MD
LG