Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Да ускорим напредъка". Гърция очаква България да влезе скоро в Шенген и по суша


Премиерът Николай Денков разговаря с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис.
Премиерът Николай Денков разговаря с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис.

Гърция очаква България скоро да стане пълноправен член на Шенген и контролът при преминаване на сухопътната граница между двете държави да отпадне. Това каза гръцкият премиер Кириакос Мицотакис по време на среща с българския си колега Николай Денков в четвъртък в Атина, съобщи правителствената информационна служба.

Това е първото международно посещение на Денков, след като България и Румъния постигнаха сделка с Австрия и бяха приети в шенгенското пространство. Първоначално това ще важи само за пътуванията по въздух и море, а преговорите за отпадането на граничния контрол и по сухопътните граници ще продължат през 2024 г.

"Очакваме Шенген да бъде напълно приложим, включително и за сухопътните граници, които са толкова важни за двустранните ни отношения и икономическата ни търговия", каза Мицотакис.

Виена се оказа последна пречка пред членството на София и Букурещ в Шенген. По-рано през декември Нидерландия се съгласи да подкрепи България, след като години наред блокираше приемането ѝ в зоната без граничен контрол.

Освен тази тема Денков и Мицотакис са обсъдили още сътрудничеството между двете държави в инфраструктурата, транспорта и енергетиката.

През октомври двамата разговаряха заедно с румънския си колега Йон Марчел-Чолаку в Евксиноград за проекта за изграждане на коридор, който да свързва трите страни. Той трябва да започва от Солун, да преминава през Кавала, Александруполис, Бургас и Варна и да достига до Констанца с възможност да бъде удължен и до Молдова.

"Има възможности да ускорим и да завършим някои от обсъжданите документи през следващите няколко месеца. Основната цел е да видим как можем да ускорим напредъка и да постигнем крайни резултати през следващите месеци", каза Денков в Атина.

"Важно е да надградим успешните тристранни дискусии, които проведохме в Евксиноград с нашите румънски партньори", добави Мицотакис.

В българската делегация в Гърция бяха още вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, министърът на финансите Асен Василев, министърът на околната среда и водите Юлиян Попов и министърът на енергетиката Румен Радев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG