Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Това е само началото". Първият медицински хеликоптер е в България и скоро ще започне работа


Първият хеликоптер за медицинска помощ по въздух в България, 2 февруари 2024 г.
Първият хеликоптер за медицинска помощ по въздух в България, 2 февруари 2024 г.

Първият медицински хеликоптер на България за спешна помощ по въздух беше официално представен в петък, след като ден по-рано пристигна в страната. Очаква се от края на февруари той да участва в спасителни мисии.

Новината идва близо 4 години, след като през 2020 г. започнаха активните опити на България да се сдобие с хеликоптери за спешна медицинска помощ. След няколко отлагания и смени на правителства страната успя да сключи сделка за закупуване на летателни апарати от италианската компания „Леонардо“.

Очакваше се до юли 2023 г. България да има действаща спешна помощ по въздух, но това се отложи до края на годината.

В петък въздушната линейка беше представена в присъствието на премиера Николай Денков, кмета на София Васил Терзиев, министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и здравния министър Христо Хинков.

„Това е само началото на спешната помощ по въздух. Надявам се, че то ще бъде успешно и след една или след две години за нас това ще бъде стандарт - така, както в другите европейски държави“, каза Денков и добави:

„По-добре късно, отколкото никога.“

Денков призова за координация между Министерството на здравеопазването и останалите институции, когато хеликоптерът влезе в експлоатация, за да бъде спешната помощ по въздух „на ниво“.

В началото на 2023 г. за България бяха поръчани 6 медицински хеликоптера. Първият ще бъде позициониран на столичното летище.

Очаква се още 2 летателни апарата да пристигнат до края на 2024 г. Единият от тях ще е базиран в Долна Митрополия, а другият - в Сливен.

Останалите 3 хеликоптера ще бъдат доставени поетапно до края на 2026 г.

Досега България беше единствената страна в Европейския съюз без медицински хеликоптери. Такива са необходими при ситуации, които изискват бърз транспорт на пострадали и медицински екипи от или до трудно достъпни райони.

Медицинските хеликоптери могат да се използват и за доставки на кръв, органи и лекарства. До този момент за тези цели се употребяваха военни самолети и хеликоптери, които не са приспособени специално за медицински цели.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG