Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Би дал всичко, за да помогне". Мартин Тотев, който създава ръкавица за хора с Паркинсон и тремор


Мартин Тотев
Мартин Тотев

Той е на 21 години, но вече печели няколко конкурса за стартъп проекти с идеята си за антитреморна ръкавица. Иска да помогне на хората с Паркинсон и други неврологични заболявания и приема това като своя лична кауза. Той е Мартин Тотев и е Човек на деня на Свободна Европа.

“Аз съм човек, който би дал всичко, за да помогне на хората отсреща.”

Така описва себе си Мартин Тотев в интервю за Свободна Европа. През февруари той се класира на първо място с награда от 5 хиляди лева в конкурса "Pitch2Pitch". На него участниците представят своите стартъп проекти в рамките на една минута пред публика и жури от инвеститори.

Изданието беше насочено към бизнеси, които предлагат продукти за хора с увреждания, а Тотев спечели с идеята си за антитреморната ръкавица - ръкавица за хора, които страдат от треперене или други неволеви движения на мускулите, както например при болестта на Паркинсон.

Тотев изучава специалност “Информатика” в Пловдивски университет "Паисий Хилендарски", а още от 9-ти клас започва да учи езици за програмиране. От малък има интерес към математиката и информатиката и осъзнава, че това е неговото поприще.

Идеята му за антитреморна ръкавица идва, когато вижда този проблем в свой познат, който има тремор на ръцете. Тотев му помага да се храни, както и с други ежедневни дейности, а досегът му с този човек го кара да се замисли дали може да му помогне и по някакъв друг начин.

Тъй като родителите му имат дългогодишен опит в медицинския сектор, той се обръща към тях. Баща му му казва, че има няколко варианта този тремор на ръцете да бъде овладян. Вариантите включват хирургически операции, които обаче са без голям ефект, както и медикаменти, които за кратко време помагат на хората с такива оплаквания. Най-устойчивите решения на проблема обаче остават високотехнологичните проекти като този на Тотев.

“Има спекулации, че чипът на Илън Мъск може да го оправи. Ако наистина успее, ще е уникално. Аз не го виждам като конкуренция, а бих се радвал, ако хората с тремор най-накрая могат да се излекуват”, казва той.

Така през февруари месец 2023 г. се ражда идеята за проекта му. Година по-късно вече има хора, които искат да инвестират в него, а след посещение на Тотев в Норвегия му предлагат да продължи своето висше образование там безплатно.

Мартин Тотев с прототипа си на антитреморна ръкавица
Мартин Тотев с прототипа си на антитреморна ръкавица

Първият конкурс, който запалва искрата в него, е “Най-добър младежки стартъп в България” на Фонда на фондовете през 2023 г., където студентът се класира на второ място. Тогава осъзнава колко сериозна е идеята му за проекта, тъй като големи инвеститори му дават обратна връзка.

Въпреки че идеята тръгва от него, той никога не я нарича единствено “своя” по време на разговора ни. Дава ясно да се разбере, че в осъществяването ѝ участват и други хора. Тотев си сътрудничи с още няколко човека, които учат в едни от най-добрите университети в Европа.

С екипа му анализират тремора чрез сензори и алгоритъм, който автономно изпраща сигнали към електродите да генерират импулси. Таргетират се всички 39 мускула на предмишницата за флексия и екстензия, които я карат да се съкрати. Чрез това съкращение се неутрализира треморът, разказва Тотев. Той очаква прототипът им да бъде тестван върху пациенти съвсем скоро.

Мартин Тотев представя проекта си за антитреморна ръкавица на конкурса "Pitch2Pitch", 11 февруари 2024 г.
Мартин Тотев представя проекта си за антитреморна ръкавица на конкурса "Pitch2Pitch", 11 февруари 2024 г.

Съществуват още 3-4 конкурентни технологии против тремор на ръцете, които Тотев обаче свързва с не толкова ефективна изработка. Едната от тях представлява тежест за ръцете, която според него би затруднила възрастните хора, тъй като представлява около 3 кг за всяка ръка. Друга ограничава движението на китката, което според Тотев също е негативен ефект.

“На всичкото отгоре тези продукти са много скъпи. Една такава ръкавица струва над 15 хиляди лева. Ценовата ориентираност е много голям фактор, понеже в България знаем, че възрастните пациенти не разполагат с толкова средства, за да си позволят такива решения”, коментира Мартин.

Той казва, че затова и неговият екип се е фокусирал върху това тяхната антитреморна ръкавица да бъде достъпна за повече хора.

Освен ръкавицата обаче екипът има идеи за още 4 различни проекта.

"Като ти запалят огънчето отвътре, не спираш да си мислиш за други проекти", казва Тотев и добавя, че определя себе си и другите участници в проектите като предприемачи.

"Предприемачът не е най-умният човек. Той всъщност е човекът, който знае най-малко, но създава решение за даден проблем без пари и без опит."

  • 16x9 Image

    Ивелина Николова

    Ивелина Николова е стажантка в Свободна Европа. Изучава "Журналистика" в СУ "Св. Климент Охридски". Интересува се от социална политика, права на жените, екология и култура.

Форум

XS
SM
MD
LG