Връзки за достъпност

Извънредни новини

Новото поколение в киното. Мартин Малинов, който спечели пет фестивални награди във Франция


Мартин Малинов. Колаж: Свободна Европа
Мартин Малинов. Колаж: Свободна Европа

Заснема първия си късометражен филм, когато е едва на 13. Днес, само шест години по-късно, продукциите му са признати с отличия от международно жури. Той е продуцентът Мартин Малинов и е Човек на деня на Свободна Европа.

В края на миналата година двa български късометражни филма получиха общо пет награди от фестивала "Remember the Future" в Кан, Франция. И зад двата стои продуцент, който е само на 19 години.

Става дума за Мартин Малинов, който още от дете знае, че иска да се занимава с кино.

"За 13-я си рожден ден помолих гостите вместо подаръци, да подкрепят финансово идеята ми за първи филм", разказва Малинов в своя интервю пред WebStage.

Форматът "Remember the Future", в който той спечели няколко отличия сега, е международен фестивал в Кан във Френската Ривиера. Той събира млади артисти от цял свят и им помага да наберат повече популярност.

Лентите, които донесоха признанията за Малинов, са късометражните "Алкохоликът ме посещава всяка вечер" и "Нищо не може да разруши това".

Наградите на младия продуцент могат да са първите стъпки към по-големи постижения като спечелването на статуетка "Златна фея" от същия фестивал. Тя се връчва на най-изявените от новото поколение изгряващи продуценти, режисьори и артисти, като им осигурява възможност да излъчат филма си на "Световния филмов фестивал" в Кан - едно от най-престижните кино събития в света.

Мартин Малинов по време на снимачния процес
Мартин Малинов по време на снимачния процес

Гимназиалното си образование Мартин завършва в Швейцария, а към момента е студент по продуцентство в университета "Чапман" в Калифорния. Когато е едва на 13 години, заснема първия си късометражен филм - 30-минутния "Плачът на смеха", който определя като трилър, екшън, мистерия. Идеята е изцяло негова и разказва за злополучната съдба на група клоуни.

Следващия си филм "Око за око" той заснема през 2020 г., идеята се ражда за седмица и в него той отново е продуцент и режисьор. 5-минутният ужас печели награди от филмови фестивали в САЩ за най-добър грим и най-добра операторска работа.

През 2020 г. Малинов създава и собствена продуцентска компания MBM Productions.

Между трилърите и романтиката

Награденият сега "Алкохоликът ме посещава всяка нощ" разказва за човек с алкохолна зависимост и вампир, който всяка вечер се появява, за да напълни бутилката отново. Филмът е отличен в категорията "Най-добър звук", а играта на актьора Георги Къркеланов печели отличието "Най-добър актьор в късометражен филм".

Другата наградена лента - "Нищо не може да разруши това", показва любовните отношения на двама младежи и развитието на тяхната връзка. Филмът печели в категориите "Най-добър продуцент", "Най-добър романтичен филм" и "Най-добра кинематография".

В интервю за Forbes Мартин казва, че и двата филма са снимани в България в рамките на шест нощи, защото 24 часа преди снимките му казват, че студиото е заето през деня.

Добавя и че за него да си продуцент не включва само осигуряване на финанси и логистика, но и да участва в креативния процес със сценаристи и режисьори.

„Продуцентът гаси пожарите, още преди да са избухнали. Трябва да забелязвам проблемите, още преди някой да ми е казал, че [ги] има“, казва Малинов за ролята си в продукциите.

За филмите намира финансиране през английски фонд и лични средства, но в началото е било трудно да го приемат сериозно заради възрастта му.

Сега Малинов продължава да реализира идеите си и споделя, че работи над още два филма, които ще снима в САЩ и из Европа. Въпреки това мечтата му е да се върне в България и да работи тук с български екип.

"Искам да развивам тукашното кино и да върна това, което съм научил там (САЩ) тук", казва той пред BulgariaOnAir.

Форум

XS
SM
MD
LG