Връзки за достъпност

Извънредни новини

Марк Рюте е избран за нов генерален секретар на НАТО


Настоящият генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг поздравява новоизбрания за поста нидерландски премиер Марк Рюте, 26 юни 2024 г.
Настоящият генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг поздравява новоизбрания за поста нидерландски премиер Марк Рюте, 26 юни 2024 г.

Марк Рюте е официално избран за нов генерален секретар на НАТО, съобщи пресцентърът на алианса в сряда.

Рюте ще наследи на поста Йенс Столтенберг и ще поеме неговите функции на 1 октомври 2024 г.

Новината идва, след като миналата седмица последният реален конкурент на Рюте за поста - румънският президент Клаус Йоханис, оттегли кандидатурата си. Така Рюте остана единственият претендент за нов генерален секретар на НАТО.

Рюте е настоящият и най-дълго управлявалият министър-председател на Нидерландия, като заема поста от 2010 г. насам.

Той е отявлен противник на руския президент Владимир Путин и е твърд поддръжник на Украйна в справянето ѝ с руската инвазия, започнала през февруари 2022 г.

Рюте се смята за особено подходящ избор за ръководител на алианса, защото:

  • подкрепя Украйна и остро се противопоставя на Русия във войната;
  • умее да сключва сделки и да формира неочаквани съюзи;
  • има успешен опит в преговорите с бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, който може да се върне в Белия дом след изборите за американски президент през ноември 2024 г.

Йенс Столтенберг, който стои начело на НАТО от 2014 г., приветства избора на Рюте за свой наследник, като го нарече „истински трансатлантик, силен лидер и човек, който постига консенсуси“.

„Знам, че оставям НАТО в добри ръце“, каза още Столтенберг.

Председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен, която се очаква да запази поста си и през следващите пет години, също поздрави Рюте.

В платформата Екс тя написа, че лидерството и опитът на Рюте ще бъдат „от решаващо значение за алианса в тези трудни времена“.

„Очаквам с нетърпение да работя с вас за по-нататъшното укрепване на партньорството между ЕС и НАТО“, каза още Фон дер Лайен.

Изборът на Рюте за генерален секретар на алианса стана възможен, след като миналата седмица Унгария вдигна ветото си срещу номинацията на нидерландския лидер. Будапеща се смяташе за последната пречка пред Рюте към позицията начело на НАТО.

Унгарският премиер Виктор Орбан се съгласи да оттегли ветото, след като получи уверение от Рюте, че като ръководител на НАТО няма да изпраща унгарски военни сили в Украйна или да използва средства на Будапеща за подпомагането на Киев.

Решенията в НАТО се взимат с единодушие от всички 32 страни членки.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG