Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ще бъде потърсена отговорност". Как Главчев се отказа от строежа на болницата "Мама и аз"


Служебният премиер Димитър Главчев
Служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев разпореди да бъде отменено приетото във вторник решение за изграждане на нова многопрофилна болница „Мама и аз“. Новината предизвика противоречиви реакции, а в сряда фондация „Даная“ съобщи, че ще съди държавата заради това.

По-късно през деня "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) каза, че ще сигнализира ДАНС и прокуратурата. Президентът Румен Радев и председателят на ДПС Делян Пеевски призоваха служебния премиер Главчев да отмени взетото решение. ГЕРБ също публикува позиция, в която съобщи, че националната детска болница е приоритет, към който всяко правителство трябва да се стреми.

Разногласията идват на фона на все още непостроената национална детска болница, чиято реализация продължава да се бави поради различни причини. През 2022 г. кабинетът на Кирил Петков отказа да даде разрешение за построяването на болница „Мама и аз“ именно заради това.

В сряда Главчев съобщи, че "ще бъде потърсена отговорност" от хората, внесли решението за разглеждане от Министерския съвет. Ден по-рано той обоснова решението на Министерския съвет, като каза, че "Мама и аз" няма да е детска болница и там ще има само 40 легла, които ще служат като педиатрично отделение.

Фондация „Даная“, която се бори за построяването на национална детска болница, каза, че броят на тези легла може да бъде увеличен, защото „липсва механизъм“, с който държавата би могла да спре това.

В позицията си от сряда Главчев пише, че ако докладът за отмяна на решението не бъде депозиран още в сряда от министърката на здравеопазването, той ще предложи тя да бъде освободена.

Какви са реакциите

Ден след приетото решение фондация "Даная" съобщи, че ще съди държавата. Тя написа, че то може да означава две неща - че правителството не иска да има национална детска болница или "че обслужва интереси, които са различни от обществените".

Причината е, че според анализ, изготвен по искане на Министерството на здравеопазването, София не разполага с финансов и кадрови капацитет дори за една детска болница.

"С това решение служебното правителство абдикира от конституционното задължение на държавата да осигури безплатно детско здравеопазване и поставя в риск достъпа на всички български деца до качествени здравни грижи", написа фондацията.

По-късно през деня президентът Румен Радев се обяви срещу построяването на частната болница, като каза, че детското здравеопазване трябва да се развива като като държавен приоритет, а не като нечий бизнес. Санкционираният за корупция по глобалния закон "Магнитски" Делян Пеевски призова решението да бъде отменено и запита "кой подведе Министерски съвет да вземе подобно решение".

ПП-ДБ съобщи, че ще внесе сигнал в прокуратурата и ДАНС за проверка на условията, при които е издадено разрешението, както и на анализа на потребностите от разкриване на частната болница.

ГЕРБ не взе отношение по разрешението за строеж, но каза, че националната детска болница винаги е била приоритет за партията. Малко след това Главчев съобщи, че ще поиска решението да бъде отменено.

Какво се знае за болницата

Инвеститорът в болница "Мама и аз" е "Търговска лига". Конгломератът управлява болничната верига "Сърце и Мозък", както и още няколко кардиологични болници в страната, производителят на лекарства "Чайкафарма" и застрахователят "Дал Бог живот и здраве".

Според пресцентъра на Министерския съвет болница „Мама и аз“ ще разполага с общо 413 легла в 30 клиники и отделения. Там ще се лекуват както деца, така и хора над 18-годишна възраст.

По данни на правителството педиатричното отделение в болницата ще се състои само от 40 легла.

"Това категорично се разграничава от намерението на държавата да подсигури изграждането на Национална детска болница само за лица до 18-годишна възраст, с над 400 легла", съобщи Министерството на здравеопазването във вторник.

През 2022 г. „Търговска лига“ също поиска разрешение за създаване на „детска болница“. Тогава представители на дружеството казаха, че проектът не отменя, а подпомага и съкращава времето до създаването на Държавна национална детска болница. Тогава обаче той беше спрян.

Инвеститорът е заявил готовност болницата да бъде построена в срок до две години след одобряването на проекта от МС. Тя ще бъде финансирана от Националната здравно осигурителна каса (НЗОК).

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG