Връзки за достъпност

Извънредни новини

В село Малорад и други населени места се провеждат частични местни избори


Кадър от записа от местните избори в с. Малорад през 2023 г.
Кадър от записа от местните избори в с. Малорад през 2023 г.

В редица населени места в страната се провеждат частични местни избори в неделя.

Едно от тях е село Малорад, станало известно, след като беше разпространен запис, на който се вижда как членове на секционна комисия дописват неразпределени преференции.

Редовните местни избори се проведоха в края на миналата година. Два дни преди първия тур Централната избирателна комисия (ЦИК) реши да се гласува само на хартия.

В неделя избори за кмет се провеждат в редица села в областите Благоевград, Враца, Габрово, Пазарджик, Плевен, София област, Перник и Търговище.

Във врачанската община Борован, както и в областния град Хасково се провеждат и избори за общински съветници. По-рано в Хасково Върховният административен съд (ВАС) постанови, че изборът на Общински съвет е недействителен, след като шест партии и коалиции поискаха касиране на вота заради нарушения в изборния процес.

На записа от Малорад се вижда как след обсъждане гласовете с преференции се разпределят между „Боби“ (Боби Боянов), „Чичо Цено“ (Цено Цоловски) и „Мартин“ (Мартин Диловски) - кандидати за общински съветници от „Възраждане“, БСП и от местната коалиция „Съюз на демократичните сили“, която включва СДС и ДПС.

По случая в Малорад бяха арестувани и обвинени за подправяне на бюлетини. По-късно бяха освободени, след като съдът във Враца реши, че няма достатъчно доказателства за налагане на най-тежката мярка за неотклонение - „задържане под стража“.

За Боби, Цено и Мартин. Как се дописват бюлетини в секция в село Малорад, Врачанско
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG