Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Подкопаха върховенството на закона". Защо САЩ наложиха санкции в Северна Македония и Косово


Кандидат-президентът на Северна Македония Стевчо Якимовски и бившият специален прокурор Катица Янева.
Кандидат-президентът на Северна Македония Стевчо Якимовски и бившият специален прокурор Катица Янева.

Кандидат-президент и бивш прокурор в Северна Македония, както и бивш кмет в Косово получиха забрана да влизат в Съединените щати. Тримата са включени в черен списък заради "участие в значителна корупция", съобщи Държавният департамент на САЩ.

Става дума за бившия специален прокурор на Северна Македония Катица Янева, районния кмет от Скопие Стевчо Якимовски, който е и кандидат за президент, както и за бившия кмет на град Качаник в Косово Джабир Жарку.

Новината идва в навечерието на поредица от избори в Северна Македония. На 24 април ще се проведе първият тур на президентските избори, а на 8 май - парламентарните избори и вторият тур на президентските.

"Техните действия подкопаха върховенството на закона и вярата на обществото в демократичните институции и публичните процеси на техните правителства", пише в изявлението на държавния департамент.

Какво представлява списъкът

Т.нар. "публично посочване" е механизъм, включващ списък със санкционирани и роднините им, на които се забранява да получават визи и да влизат в САЩ. Той се изготвя от Държавния департамент на САЩ, "когато има достоверна информация, че чуждестранното длъжностно лице е замесено, пряко или непряко в значителна корупция и/или грубо нарушение на правата на човека."

Съдията от вече закрития български Специализиран наказателен съд Андон Миталов също има забрана за влизане в САЩ заради участие в корупция от 2020 г. Миталов разреши на обвиняемия за шпионаж Николай Малинов за замине за Русия, където получи награда от президента Владимир Путин.

Забраната за влизане в САЩ е различен инструмент за въздействие върху корупцията от санкциите по закона "Магнитски", който предвижда и блокиране на собствеността на санкционираните на територията на САЩ.

По глобалния закон "Магнитски" преди година бяха санкционирани бившият финансов министър и ексдепутат от ГЕРБ Владислав Горанов, бившият енергиен министър и бивш народен представител от БСП Румен Овчаров, обвиненият в шпионаж лидер на движение "Русофили" Николай Малинов и двама ексшефове на АЕЦ “Козлодуй” - Александър Николов и Иван Генов.

През 2021 г. санкции по "Магнитски" бяха наложени и на депутата от ДПС Делян Пеевски, тогавашния зам.-председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков и на обвиняемия за редица престъпления бизнесмен Васил Божков.

Забрана за влизане на американска територия тогава беше наложена и на бившия зам.-министър на икономиката от ГЕРБ Александър Манолев, бившия председател на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев и на бившия главен секретар на агенцията Красимир Томов.

Подозренията срещу Янева и Якимовски

За Катица Янева Държавният департамент на САЩ казва, че като бивш специален прокурор "е участвала в корупционни практики, включително използване на политическото си влияние и служебна власт за лична изгода". Тя е поискала и получила подкуп, за да повлияе на прокуратурата, която е под нейна юрисдикция.

За Стевчо Якимовски се казва, че е участвал в корупционни дейности в качеството си на кмет на община Карпош. Той е използвал служебното си положение, "за да се намесва в градското развитие и процесите на обществени поръчки, за да облагодетелства себе си и своите сътрудници".

Освен Янева и Якимовски, американските власти поставиха в черния списък най-близките от семействата им - съпрузи и деца.

Бившият специален прокурор Янева излежава присъда от седем години затвор за злоупотреба със служебно положение и власт. Присъдата ѝ беше потвърдена от Върховния съд на Северна Македония през юни 2022 г.

По същото дело на девет години затвор беше осъден и Божан Йовановски, известен като Боки 13. Той беше признат за виновен за получаване на възнаграждение за незаконно влияние и пране на пари. Случаят беше една от причините премиерът Зоран Заев да подаде оставка през 2021 г.

Якимовски е четвърти мандат кмет на скопската община Карпош. Той е и бивш министър на икономиката и труда и социалната политика. Якимовски е председател на партията Гражданска опция за Македония (GROM) и неин настоящ кандидат за президент.

През 2019 г. срещу Якимовски е повдигнато обвинение и за "злоупотреба със служебно положение и власт" и "незаконно строителство". Той е обвинен в злоупотреба с обществени поръчки, узаконяване на временни съоръжения и приватизация на строителни терени в периода от 2011 до 2017 г.

"Не трябва да изненадва никого"

Американският посланик в Северна Македония Анджела Агелер коментира в официално изявление, че поставянето на тези хора в черния списък "не трябва да изненадва никого".

"Съединените щати ще продължат да назовават длъжностни лица от всяка партия, клон на правителството или общност, замесени в значителна корупция. Хората на Северна Македония заслужават справедливост и отговорност от техните институции, за да спрат вълната от престъпно поведение и да спрат рака на корупцията", казва Агелер.

Няколко бивши служители и известни бизнесмени от Северна Македония също попаднаха в черния списък на САЩ. От началото на декември 2023 г. санкциониран е бизнесменът и бивш вицепремиер Кочо Ангушев.

По-рано в списъка бяха включени бившият шеф на контраразузнаването Сашо Миялков, неговият братовчед и бивш премиер Никола Груевски, бизнесменът Йордан Камчев - Орце, руският бизнесмен Сегрей Самсоненко и съпругата му, които имат бизнес в страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG