Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Хамелеон в поп жанра". Майли Сайръс, която се променя заедно с музиката си


Майли Сайръс по време на 66-ите годишни награди "Грами" в Лос Анджелис, Калифорния, САЩ, 4 февруари 2024 г.
Майли Сайръс по време на 66-ите годишни награди "Грами" в Лос Анджелис, Калифорния, САЩ, 4 февруари 2024 г.

Звездата ѝ изгрява, когато е още дете. Оттогава тя не спира да изразява себе си чрез музика. В неделя спечели и първите си две награди "Грами". Тя е Майли Сайръс и е Човек на деня на Свободна Европа.

Музикалната ѝ кариера минава през различни жанрове - поп, рок, рап, кънтри. Всеки етап от живота ѝ бележи различна артистична визия, което ѝ носи прякора "хамелеон" в поп музиката.

В неделя Майли Сайръс спечели първите си награди "Грами" за най-добро поп солово изпълнение и запис на годината с песента си "Flowers". Тази година Сайръс беше номинирана за общо шест награди в основни категории като запис, песен и албум на годината.

"Тази награда е невероятна, но наистина се надявам тя да не промени нищо, защото животът ми и вчера беше прекрасен", каза Сайръс от сцената, докато приемаше наградата.

"Flowers" оглавяваше класацията Billboard Hot 100 в продължение на осем седмици след дебюта си и счупи рекорда на Spotify за най-много стриймове за една седмица с повече от 100 милиона слушания. Месеци след излизането си песента стана най-бързо достигналата милиард пускания.

"Записът перфектно улавя пътуването и устойчивостта на Майли, но той не е само за нея. Песента прекрасно отразява темата за любовта към себе си - чувство, което резонира с всички.", казва пред списание "Variety" Рон Пери, главен изпълнителен директор на лейбъла на Сайръс.

Преди 31 години на 23 ноември Дестини Хоуп Сайръс се ражда в дома на известния кънтри певец Били Рей Сайръс и Тиш Сайръс в американския щат Тенеси. Рожденото ѝ име, Дестини Хоуп, изразява вярата на родителите ѝ, че ще постигне велики неща. Родителите ѝ я наричат "Смайли", което по-късно съкращават на "Майли", защото като бебе често се усмихва.

През 2001 г., когато Сайръс е на осем години, семейството ѝ се преместват в Торонто, Канада, докато баща ѝ снима телевизионeн сериал. Тогава той я води да гледа постановката на "Mamma mia!" и Майли разбира, че иска да стане актриса.

Най-доброто от двата свята

Започва да взема уроци по пеене и актьорско майсторство и участва в няколко филма, но прави големия си пробив с участието си в тийнейджърския сериал "Хана Монтана" (2006-2011) в продължение на четири сезона.

Майли Сайръс и Били Рей Сайръс премиера на филма "Хана Монтана - филмът" в Мюнхен, 25 април 2009 г.
Майли Сайръс и Били Рей Сайръс премиера на филма "Хана Монтана - филмът" в Мюнхен, 25 април 2009 г.

Сайръс се явява на прослушване за телевизионния сериал на Disney Channel "Хана Монтана", когато е на тринадесет години. Тя се явява за ролята на най-добрата приятелка на главната героиня, но вместо това е извикана на прослушване за главната роля.

Успехът на сериала води до определянето на Сайръс като "тийн идол". През октомври 2006 г. Walt Disney Records издава саундтрак, записан от героинята на Сайръс. Записът има търговски успех, оглавявайки класацията Billboard 200 в Съединените щати, след това се продава над три милиона копия в световен мащаб.

С издаването на саундтрака Сайръс става първия изпълнител в рамките на компанията Walt Disney, който има договори в областта на телевизия, кино, продукти и музика.

Tурнето ѝ "Най-доброто от двата свята" през 2008 г. предизвиква огромен интерес. Представители на Ticketmaster казват, че към онзи момент такова търсене не е имало от времето на Бийтълс или Елвис.

Разграничаване от образa

С излизането на албума третия ѝ албум през 2010 г. Сайръс официално се опитва да се дистанцира от тийнейджърския си образ, като пуска провокативни музикални видеоклипове към песните.

В интервю пред списание Vogue Майли казва, че изявите ѝ в ранна зряла възраст, независимо дали е гола на топка за разрушаване във видеото към "Wrecking Ball" или танцува на музикалните награди на MTV през 2013 г., все още заемат място в общественото съзнание.

"Създавах внимание за себе си, защото се разграничавах от персонажа, който бях изиграла. Всеки човек, когато е на 20 или 21 години, има какво да доказва. Аз не съм моите родители. Аз съм себе си, казва тя.

През миналата година Сайръс пусна песента "Used To Be Young", към която публикува и поредица от видеа. В тях се разказва за живота преди Хана Монтана и несподелени досега истории.

В пост в Instagram профила си тя казва, че песента е "за почитане на това, което сме били, за любовта към това, което сме, и за празнуване на това, което ще станем".

"Понякога имам чувството, че животът ми е започнал, когато се е родила Хана Монтана. Но преди Хана беше Майли. Моята фантазия беше да озаря света със смях, музика и емблематични моменти, които да продължат и след края на живота ми", пише изпълнителката.

"Това, което наистина е важно"

На церемонията по връчването на MTV наградите през 2013 г. тя се представя в образа на танцуващо плюшено мече, което предизвиква широко медийно отразяване.

"Струваше ми се неправилно, че ми се обръща толкова много внимание, а в страната имаше толкова много хора, които нямаха къде да се приберат. Исках да обърна внимание на това, което е наистина важно", казва Сайръс.

Тогава тя основава фондацията "Happy Hippie", която работи за борба с несправедливостта, с която се сблъскват бездомните младежи, ЛГБТ общността и други уязвими групи от населението. От 2014 г. до 2018 г. фондацията е обслужила близо 1500 бездомни младежи в Лос Анджелис, предоставила е на повече от 25 000 ЛГБТ младежи и техните семейства информация и е предоставила социални услуги на транссексуални, младежи в конфликтни зони и хора, засегнати от кризи.

През 2014 г. присъства на наградите VMA заедно с 22-годишния бездомник Джеси Хелт, който излиза на сцената, за да приеме наградата на Сайръс за видеоклип на годината, и изнася реч пред 13,7 милиона зрители.

Форум

XS
SM
MD
LG