Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Безпрецедентен бунт". Макрон посети обхванатата от безредици Нова Каледония


Президентът на Франция Еманюел Макрон.
Президентът на Франция Еманюел Макрон.

Френските власти ще стигнат "до края", за да възстановят реда във френската отвъдморска територия на Нова Каледония в Тихия океан. Това декларира в четвъртък президентът на страната Еманюел Макрон, който е на посещение в столицата на острова Нумеа.

Там е в сила извънредно положение, след като в началото на месеца избухнаха масови безредици, провокирани от въведена изборна реформа. Представителите на местното население канаки твърдят, че промените, че намалят влиянието им в изборния процес и политическия живот на Нова Каледония.

Макрон описа случващото се като "безпрецедентен бунт". По време на размириците досега загинаха шестима души, включително двама полицаи, съобщи френският министър на вътрешните работи и отвъдморските територии Жералд Дарманин.

Нова Каледония е в режим на извънредно положение поне до 25 май. Увеличени са правомощията на силите за сигурност за потушаване на смъртоносните размирици. По думите на Макрон полицейските подкрепления в засегнатите от протести райони ще останат на разположение толкова, колкото е необходимо.

"В предстоящите часове и дни ще бъдат проведени нови операции там, където е нужно, за да се възстанови редът. Няма друг избор", каза френският държавен глава по време на среща с местни политически и бизнес лидери в Нумеа.

Според Макрон извънредното положение не трябва да бъде удължавано, но то ще продължи докато простестиращите не премахнат блокадите по пътищата.

"Силите за сигурност наброяват близо 3000 души и ако е необходимо ще останат дори по време на Олимпийските игри в Париж", добави той.

Местните канаки представляват около 40% от населението в Нова Каледония, в която живеят близо 270 хиляди души.

Протестиращите се опасяват, че вече приетата избирателна реформа ще намали влиянието на местното население и ще затрудни провеждането на бъдещ референдум за независимост.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG