Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Лукойл" е внесла 25 млн. по-малко във фонда за сигурност. Пеевски настоя за незабавни действия


В края на миналата година руската компания съобщи, че заради поредицата действия на правителството и парламента обмисля да продаде бизнеса си в България
В края на миналата година руската компания съобщи, че заради поредицата действия на правителството и парламента обмисля да продаде бизнеса си в България

Най-голямата рафинерия в България - руската "Лукойл", е внесла във Фонд "Сигурност на електроенергийната система" само 45 млн. лева - много по-малко от определената от министерството на икономиката сума, съобщиха за БНР оттам.

Според Закона за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт беше изчислено, че до днешна дата компанията трябва да внесе около 70 млн. за декември.

Новината идва, след като проверка на Агенция "Митници" в „Лукойл Нефтохим“ Бургас и още 50 данъчни склада с нефтопродукти показа, че малко над една четвърт от наличния в страната петрол е руски. Допреди няколко месеца почти всичкият петрол в България беше с руски произход.

България се ползва с дерогационна клауза от ембаргото на ЕС, която й позволява да продължи да внася руски петрол по море през 2024 г. Управляващите обаче забраниха от 1 януари износа за ЕС на продукти от руски петрол, а от 1 март изцяло е забранен и вносът на петрол от Русия, с който досега работеше рафинерията.

Предстои да се изясни защо внесената от "Лукойл" сума във фонда е в по-малък от посочения размер и как ще действат институциите в този случай. От министерството на икономиката коментираха пред програма "Хоризонт" на националното радио, че според закона вноските са публични вземания и подлежат на принудително изпълнение от публичен изпълнител по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

За невнесените в срок вноски фондът трябва да предостави информация на Националната агенция за приходите до края на текущия месец за предходния.

Последва коментар на председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски.

"Руската компания “Лукойл” за пореден път демонстрира незачитане на решенията на българския парламент и законите на страната, като е внесла 25 млн. лв. по-малко във Фонда", беше цитиран той от пресцентъра на партията.

Пеевски настоя компетентните държавни органи "незабавно да предприемат необходимите действия", за да съберат дължимите милиони, като "защитят интересите на държавата и хората". По думите му тяхна отговорност е да следят стриктно всеки месец компанията да си изпълнява задълженията.

"На “Лукойл” напомняме, че България е европейска държава и няма да допусне подобно унизително отношение от страна нито на “Лукойл”, нито от която и да е руска компания, структура или персона", се казва още в изявлението на депутата.

Преди прекратяването на вноса на петрол от Русия българското правителство предприе и други действия срещу "Лукойл" - през юли беше прекратена концесията ѝ за пристанище "Росенец". Освен това беше приета и възможността контролът над рафинерията да бъде поет от особен търговски управител, назначен от правителството.

Няколко доклада на неправителствени организации показаха, че „Лукойл“ се е възползвала от вратички в закона, за да заобикаля европейските санкции. В началото на декември руската компания съобщи, че заради поредицата действия на правителството и парламента обмисля да продаде бизнеса си в България.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG