Връзки за достъпност

Извънредни новини

Държавата започна връщането на контрола на пристанище "Росенец" от "Лукойл"


Нефтеният терминал "Росенец"
Нефтеният терминал "Росенец"

Държавата е започнала процеса по прехвърлянето на контрола от терминала „Росенец“ от „Лукойл Нефтохим Бургас“ към „Пристанищна инфраструктура“. За това съобщи Министерството на транспорта (МТ).

Нефтеното пристанище „Росенец“ край Бургас от години се управлява от руската компания „Лукойл“. В края на юли Народното събрание прие промени, които да ускорят процедурата по връщане на държавния контрол върху него. Преди седмица Министерският съвет взе решение за прекратяването на концесията за пристанищния терминал.

„В ход са разговори между Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ и „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД по процедурата за прехвърляне на оперативния контрол върху пристанищен терминал „Росенец“, гласи съобщението от МТ.

От министерството допълват, че вече има назначена комисия, която трябва да поеме оперативния контрол над обекта, което трябва да се случи около средата на септември.

Заедно с това изпълнителната агенция „Морска администрация“ е издала заповед, според която „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД да бъде извадена от списъка на пристанищните оператори.

Законодателните промени в парламента бяха приети като част от Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки срещу Русия във връзка с действията ѝ в Украйна.

България е единствената страна в ЕС, която получи изключение да внася руски нефт по море още две години, след като през май 2022 г. ЕС наложи петролно ембарго на Русия. Изключението стана възможно със специална дерогация в санкциите срещу Русия, договорена от правителството на Кирил Петков с цел да се гарантира вътрешното потребление.

Предложение за връщането на терминала под контрола на държавата и забрана за даването на концесия на обекти, свързани с транзит на нефт от Русия, беше внесено и през януари от ДБ.

Малко след гласуването на промените президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за прекратяването на концесията на пристанището. Тя е за срок от 35 години и беше сключена през време на първото правителство на Бойко Борисов през 2011 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG