Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Всичко е декларирано". Лорер нарече въпросите за негова имотна сделка "несправедлива атака"


Депутатът от ПП-ДБ Даниел Лорер
Депутатът от ПП-ДБ Даниел Лорер

Депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и бивш министър на иновациите и растежа Даниел Лорер отхвърли всички съмнения, че е придобил луксозен имот в София на занижена цена, и определи въпросите към него по темата като "несправедлива атака".

Той направи това в публикация в профила си във Фейсбук, след като в продължение на няколко дни отказваше да коментира случая пред повечето медии.

Миналата седмица сайтът BIRD разкри, че в един и същи ден през септември 2023 г. Лорер и бившата фирма на финансовия министър Асен Василев "СТВ Консълтинг" са продали имоти на ул. "Чаталджа" 3 в центъра на София. Купувачи са Станислава Арнаудова и фирмата ѝ "СИ Трейдинг 2016".

Въпросите към Лорер бяха провокирани от факта, че година по-рано той е придобил имота си срещу 351 хил лв., а след това го е продал на Арнаудова с печалба от 1,5 млн. лв.

Сега депутатът твърди във Фейсбук, че бившата фирма на Василев е закупила къща на ул. "Чаталджа" "на пазарни цени на стойност 950 хил. евро и ми е продала част от него на пазарни цени, съответстващи на дела ми в къщата, поетите рискове за състоянието на конкретния имот и на имотния пазар през 2020".

"Няма как цените да не са пазарни предвид факта, че сделката за къщата е финансирана с банков кредит, и къщата е обезпечение по него", добавя Лорер.

Той обяснява ниската цена, на която е закупил имота, с факта, че при влизането си в него апартаментът е бил "почти само на груб строеж".

"През 2023 го продавам на пазарни цени за идеален център на София и за напълно завършен и мебелиран вид. Защо заедно с фирмата? Защото купувачът искаше да закупи само целия имот. Защо моята цена е по-висока? Защото не държах да продам току-що построения си дом, освен ако не си заслужава наистина."

Депутатът заявява още, че "всичко е декларирано и съответно всички дължими данъци се плащат в срок". Той критикува авторите на разследването в BIRD, че не са го потърсили преди публикуването на първата статия по темата.

"Осъзнавам, че нежеланието ми да разказвам подобни детайли пред медиите доведе до нарастване на лавината срещу нас", добавя Лорер с уточнението, че е убеден, че "проверките на институциите ще покажат, че става дума за несправедлива атака".

Той не коментира обстоятелството, че в момента на сключване на сделките с Арнаудова и фирмата ѝ американски кредитор завежда иск срещу "СТВ Консълтинг" за повече от 5 млн. лв. и съдът решава, че тези задължения трябва да му се изплатят.

Бившата фирма на Василев обаче декларира, че няма тези средства, и през декември 2023 г. подава молба за обявяване на фалит. Сметките ѝ са запорирани, но в тях има само около 560 хил. лв. Няма ги получените 3,1 млн. от имотната сделка 3 месеца преди това. Според Василев, който по това време не участва във фирмата, с тези пари е погасен банков кредит.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG