Връзки за достъпност

Извънредни новини

Лондон и Берлин искат "трайно прекратяване на огъня" в Газа. Израел продължава "военния натиск"


Дим от израелска бомбардировка се издига над южната част на Ивицата Газа, 16 декември 2023 г.
Дим от израелска бомбардировка се издига над южната част на Ивицата Газа, 16 декември 2023 г.

Първите дипломати на Великобритания и Германия Дейвид Камерън и Аналена Бербок призоваха за "трайно прекратяване на огъня" в Ивицата Газа, предаде Франс прес. Тази позиция изразяват двамата външни министри в своя обща статия, публикувана във в. "Сънди таймс".

Израел обяви война на ислямистката палестинска групировка Хамас, след като нейни членове извършиха масирана атака на 7 октомври, убивайки 1200 души и взимайки за заложници други 240. Хамас е определяна за терористична организация от ЕС, САЩ, Израел и други държави.

"Трябва да направим всичко възможно, за да проправим пътя за трайно прекратяване на огъня, което да доведе до траен мир. Колкото по-скоро, толкова по-добре, нуждата е належаща", пишат Камерън и Бербок, добавяйки, че "твърде много цивилни граждани бяха убити".

Водещите европейски дипломати обаче уточняват, че "не вярват, че призоваването сега за общо и незабавно прекратяване на огъня с надеждата, че то по някакъв начин ще стане постоянно, е начинът да се постигне напредък".

По думите им подобен призив би означавал да се пренебрегне причината, заради която Израел е принуден да се защитава от Хамас. Камерън и Бербок осъждат атаката на ислямистите от октомври като "варварско нападение срещу Израел" и настояват, че "Хамас трябва да сложи оръжие".

На този фон в началото на седмицата Общото събрание на ООН прие необвързваща резолюция, в която се призовава за "незабавно хуманитарно прекратяване на огъня" в Газа.

През последните дни администрацията на президента на САЩ Джо Байдън също оказва натиск върху Тел Авив да смекчи военната си офанзива, за да гарантира в по-голяма степен сигурността на цивилните.

"Военният натиск е необходим"

Позицията на израелския премиер Бенямин Нетаняху обаче засега остава непроменена. Той заяви в събота вечерта, че страната му ще продължи да оказва "военен натиск" върху Хамас, защото "военният натиск е необходим както за връщането на заложниците, така и за осигуряване на победа над нашите врагове".

Той направи това изявление по повод твърдения в израелски медии, че след убийствата на трима заложници в Газа, извършени по погрешка от израелската армия, Тел Авив ще се върне на масата за преговори с палестинската групировка.

"Директивите, които давам на преговорния екип, се основават на този натиск и без него нямаме нищо", каза Нетаняху, цитиран от Франс прес.

Американският сайт Axios съобщи, че шефът на израелското външно разузнаване "Мосад" Давид Барнеа се е срещнал през уикенда с катарския премиер Мохамед бен Абделрахман Ал Тани в Европа, за да обсъдят ново примирие за размяна на заложници и затворници. Израелския в. "Аарец" потвърди тази информация.

Междувременно началникът на Генералния щаб на израелската армия Херци Халеви пое отговорност за убийствата на тримата заложници и призна, че в този случай правилата за водене на бойни действия са били нарушени.

"Тримата заложници направиха всичко, за да ги разпознаем като такива - бяха си свалили ризите, за да видим, че не носят колани с експлозиви, и държаха бяло знаме", каза Халеви.

Тримата заложници са излезли от сграда, намираща се на няколко десетки метра от израелските сили, съобщи по-рано говорител на Израелските сили за отбрана. Един от войниците се е почувствал застрашен и е открил огън.

По израелски оценки 112 души, отвлечени от Израел, все още се намират в ивицата Газа. Хамас все още не е предал и телата на 20 души, отвлечени на 7 октомври, съобщиха от кабинета на Нетаняху.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG