Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Каквито и да са последствията". Хизбула заплаши Израел, а Хамас има нов лидер


Поддръжници на Хизбула слушат речта на лидера на ливанската групировка Сайед Хасан Насрала на видеоекран в Бейрут, 6 август 2024 г.
Поддръжници на Хизбула слушат речта на лидера на ливанската групировка Сайед Хасан Насрала на видеоекран в Бейрут, 6 август 2024 г.

Ливанската групировка Хизбула, определяна от САЩ като терористична организация, няма да остави последните действия на Израел без "силен и ефективен" отговор. Това каза нейният лидер Сайед Хасан Насрала по време на своя реч във вторник вечерта.

Тя идва на фона на ликвидирането на висшия командир на Хизбула Фуад Шукр в Бейрут и на политическия лидер на палестинската групировка Хамас Исмаил Хания в Техеран дни по-рано. Хамас също е определяна като терористична групировка от САЩ, ЕС и други страни. Убийствата на двамата повишиха опасенията за ескалация на конфликта в Близкия изток.

Докато светът очаква да разбере как и кога Иран ще изпълни обещания си отговор на убийството на Хания, Хамас назначи своя лидер в Газа - Яхия Синуар, за наследник на убития политически лидер на групировката. Синуар се смята за архитект на нападението срещу Израел от 7 октомври, за когото израелските власти подозират, че се укрива в Газа.

Хизбула твърди, че шестима нейни бойци са били убити при израелски атаки във вторник, докато тя е изстреляла ракети и безпилотни самолети срещу Израел.

Израелската армия и ливанската групировка от месеци си разменят постоянни атаки, включително смъртоносна ракетна атака от Ливан на 27 юли, която уби 12 младежи и деца на окупираните от Израел Голански възвишения.

Иран е основният съюзник на Хизбула, а ливанската въоръжена група е ключов член на т.нар. ос на съпротивата на Иран. Тя представлява мрежа от въоръжени групи и подставени лица, които му помагат в противопоставянето на Израел и Съединените щати.

Техеран е "длъжен да отговори, а врагът чака в състояние на голям страх", каза Насрала в своето телевизионно обръщение на 6 август, в което отбеляза една седмица от смъртта на Шукр.

"Каквито и да са последствията, съпротивата няма да позволи тези израелски атаки да отминат", добави той, като каза, че Хизбула ще отговори "сама или в контекста на единен отговор от цялата ос" на подкрепяните от Иран групи в региона.

Експерти казват, че никоя страна не иска тотална война в регион, който е силно разклатен, откакто Израел започна войната си срещу Хамас, провокирана от нападението на палестинската групировка на 7 октомври. При него бяха убити около 1200 души и бяха отвлечени 240 души.

Хизбула обикновено не се отклонява от предварително заявените намерения да атакува израелски цели. Групировката обаче така и не пое отговорност за атаката срещу Голанските възвишения.

От своя страна Израел не пое отговорност за ликвидирането на Фукр и Хания. Тел Авив обаче потвърди, че при негови удари са били убити други високопоставени лидери на Хамас, включително Салех ал Арури и Мохамед Дейф, военен командир на движението.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза в понеделник, че Близкият изток се намира в "критичен момент" и декларира, че Вашингтон е "ангажиран с интензивна дипломация почти денонощно" за деескалация на напрежението.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG