Връзки за достъпност

Извънредни новини

Лидерът на Хамас е убит в Иран. Израел съобщи и за ликвидиран командир на Хизбула


Лидерът на Хамас Исмаил Хания е смятан за лицето на международната дипломация на групировката. Снимката е от 30 юли 2024 г.
Лидерът на Хамас Исмаил Хания е смятан за лицето на международната дипломация на групировката. Снимката е от 30 юли 2024 г.

Високопоставеният лидер на Хамас Исмаил Хания е убит в Иран, предаде Ройтерс в сряда. Групировката потвърди новината и каза, че зад нападението стоят силите на Израел.

Израелските военни не са потвърдили това, но междувременно съобщиха, че са ликвидирали висшия командир на Хизбула Фуад Шукр при удар в ливанската столица Бейрут.

Хания се е намирал в иранската столица Техеран заради церемонията по встъпване в длъжност на новия ирански президент Масуд Пезешкиан, който положи клетва във вторник. В сряда иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей каза, че Техеран има „дълг“ да отмъсти за смъртта на Хания.

Хамас е екстремистка паравоенна групировка, обявена за терористична от Европейския съюз (ЕС), САЩ и други страни. Хизбула е шиитска ислямистка паравоенна групировка, както и политическа сила в Ливан. Военното крило на организацията също е обявено за терористично от ЕС, САЩ и други страни. И двете групировки целят унищожаването на Израел.

Новината за убийствата идва на фона на продължаващата близо 10 месеца война между Израел и Хамас. През октомври 2023 г. Хамас нападна Израел, уби 1200 души и взе около 240 за заложници. В отговор Израел започна мащабна офанзива в Ивицата Газа, управлявана от Хамас. В резултат от нея досега са загинали над 39 хиляди палестинци, повечето от които са цивилни.

Миналата събота 12 деца бяха убити при ракетна атака в анексираните от Израел Голански възвишения. Израел обвини за атаката Хизбула и удари цели в Ливан. Хизбула отрече да стои зад нападението. Това засили шансовете за разширяване на конфликта в Близкия изток и война между Израел и Хизбула.

Какво се знае за убийството на Хания и какви са реакциите

Според Хамас Исмаил Хания е починал, след като е участвал в церемонията по встъпване в длъжност на иранския президент Пезешкиан.

Иранската революционна гвардия потвърди смъртта на Хания и каза, че води разследване по случая.

В сряда Пезешкиан написа в платформата Екс, че Иран „скърби“ за Хания. Новият ирански президент добави, че след смъртта на лидера на Хамас Иран ще „защитава своята териториална цялост, достойнство, чест и гордост и ще накара терористичните окупатори да съжаляват за страхливия си акт“.

По-рано други високопоставени представители на Хамас също определиха смъртта на Хания като „убийство“ и се заканиха да отвърнат на удара.

Членът на политическото бюро на групировката Муса Абу Марзук каза, че това е „страхлив акт“, който „няма да остане без отговор“. Друг служител на Хамас, Сами Абу Зухри, каза пред Ройтерс, че „това убийство на брат Хания е сериозна ескалация, която цели да сломи волята на Хамас и волята на нашия народ и да постигне фалшиви цели“.

Русия, Турция, Китай, Ливан и Йордания осъдиха покушението срещу Хания. Москва го нарече „неприемливо политическо убийство“.

От страна на израелските власти все още няма официален коментар. Във фейсбук страницата на израелската правителствена пресслужба обаче беше публикувана снимка на Хания с печат на челото, на който пише „Елиминиран“.

В публикацията, която по-късно беше изтрита без обяснение, не се твърди изрично, че ударът е извършен от Израел, но пише, че Хания е бил „убит при точен удар в Техеран“.

Кой е Исмаил Хания

62-годишният Хания се смята за основен политически лидер на Хамас. Ройтерс го определя като лицето на международната дипломация на групировката.

Исмаил Хания през 2014 г.
Исмаил Хания през 2014 г.

Той е член на Хамас от края на 80-те години на миналия век.През 1989 г. е осъден от Израел и хвърлен в затвора. През 1992 г. е изпратен на заточение между Израел и Ливан заедно с други лидери на Хамас.

През 2006 г. президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас назначи Хания за палестински министър-председател. Година по-късно обаче Хания беше уволнен, след като групировката насилствено изтласка другата основна палестинска политическа сила Фатах от Ивицата Газа. Махмуд Абас е представител именно на Фатах.

Хания нарече уволнението си „противоконституционно“ и продължи да управлява в Ивицата.

През 2017 г. той беше избран за ръководител на политическото бюро на Хамас. През 2018 г. Държавният департамент на САЩ обяви Хания за терорист.

Какво се знае за покушението срещу командир на Хизбула

Във вторник вечерта се появиха съобщения за силен взрив в ливанската столица Бейрут.

По-късно израелската армия потвърди, че е нанесла удар по града с цел убийството на високопоставения командир на Хизбула Фуад Шукр. Според израелския министър на отбраната Йоав Галант Шукр „има кръвта на много израелци по ръцете си“.

Високопоставен източник на Ройтерс от региона е потвърдил смъртта на командира.

Според израелските военни той е бил най-важният помощник на генералния секретар на Хизбула Хасан Насрала, негов съветник по военните операции и ръководител на атаката по Голанските възвишения от събота.

При израелския удар в Бейрут са загинали и най-малко трима цивилни, включително две деца, съобщи Ройтерс. Ливанското министерство на здравеопазването съобщи и за поне 74 ранени.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG