Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Руският закон донесе "черен списък". Калин Стоянов още е министър


Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов
Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов

Добро утро. Най-важното днес:

  • Главчев пак ще е премиер
  • Стоян Мавродиев се издирва
  • Серж Танкиян

Отново се появи дата за следващите избори - 27 октомври. Президентът Румен Радев избра сегашния служебен премиер Димитър Главчев да му предложи и следващото правителство. Радев поиска “внимателно обмислени промени”, а Главчев каза, че ще опита “да се свали, ако може” напрежението. Всички се опитваме да разберем от тези реплики дали Калин Стоянов ще бъде сменен като министър на вътрешните работи.

Видим е натискът в последните седмици Стоянов да запази поста. Полицаи излизат на протести, които се представят за спонтанни, а всъщност не са. Нормално ли е това? Не, защото това е използване на институция за политически цели - не е незаконно, но е много притеснително МВР да бъде впрегнато да защитава поста на един политик.

“Списъкът на омразата”

Стана това, за което имаше предупреждения след приемането на анти-ЛГБТ закона, който забранява споменаването в училище на каквото и да било за т.нар. “нетрадиционна сексуална ориентация”. Проруската партия “Възраждане” разпространи списък с варненски учители и призова за разправа с тях, защото са изказали негативно мнение за закона. Прокуратурата във Варна се самосезира.

Мавродиев и Гешев пак са в новините

Бившият изпълнителен директор на Българската банка за развитие, бивш председател на Комисията за финансов надзор и бивш депутат от ГЕРБ Стоян Мавродиев е обявен за национално издирване. Той е разследван по делото за кредит от 150 млн. лева от банката към фирма на Вълка.

Това става 5 години след отпускането на кредита и 3 години след като всичко за него излезе наяве. Затова някои виждат в разследването опит на Пеевски да атакува близки до Доган. Припомнете си как войната за ДПС се пренася и в бизнеса.

Сега прочетете внимателно следващото заглавие - Иван Гешев заведе дело срещу прокуратурата за над 250 хил. лева. Да, става дума за бившия главен прокурор, който беше уволнен по искане на ГЕРБ и ДПС за “уронване престижа” на съдебната власт.

И за да е пълна картината - петима депутати от разпадналата се група от "Величие" правят нова партия, която ще се казва "Има смисъл". Сред тях са Етиен Леви и Виктория Василева, която ще бъде председател. Колегите в “Медиапул” припомнят, че преди "Величие" тя беше в "Има такъв народ" на Слави Трифонов, а преди години е била и в СДС.

Ако този бюлетин ви е интересен, изпратете го на приятели и им препоръчайте да се абонират и те.

Къде е Путин?

Някой ви напада държавата, взима в плен стотици ваши войници, огражда си с танкове част от вашата територия и смята да продължава нататък. Как ще реагирате? Путин например просто си мълчи. Научете къде е Путин. Минаха 15 дни, откакто Украйна навлезе в Русия, а от Москва не се чуват нито призиви за отпор на врага, нито заплахи.

Жители на руския град Суджа изглеждат стъписани и объркани след превземането му от украинските сили. С тях се срещна репортер на Свободна Европа по време на медийна обиколка, организирана от украинските власти. Намерете още 3 минути за това видео.

Камала Харис ще подкрепя Украйна

Камала Харис обяви приоритетите си пред националния конгрес на Демократическата партия. Тя каза, че ще подкрепя Украйна, ще стои редом до съюзниците от НАТО и че е време за прекратяване на огъня между Израел и “Хамас” и освобождаване на заложниците.

Израелските въоръжени сили навлязоха по-дълбоко в централната и южната части на Ивицата Газа. Президентът на САЩ Джо Байдън призова израелския премиер Бенямин Нетаняху за спешно сключване на споразумение за примирие и освобождаване на заложниците.

Последвайте ни във Viber, за да получавате директно на телефона си всяка важна история.

Човек на деня

Протестната музика в края на 90-те беше белязана от гласа на Серж Танкиян, който крещеше против войната. Метъл бандата System of a Down превзе класациите, докато на върха на славата си спря да прави нова музика. По-рано тази година Танкиян издаде мемоар, в който разказва подробности за живота си. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Можехте да прочетете всичко това преди всички останали - абонирайте се за бюлетина "3 минути" и ще го получавате рано сутрин в пощата си.

Хубав ден,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG