Връзки за достъпност

Извънредни новини

Лавров определи забраната на ЕС за автомобили с руски номера като "нацизъм"


Външният министър на Русия Сергей Лавров
Външният министър на Русия Сергей Лавров

Руският външен министър Сергей Лавров каза в понеделник, че забраната за влизане на автомобили с руски регистрационни номера в редица страни от Европейския съюз (ЕС), е "нацизъм".

Малко по-рано Агенция "Митници" потвърди, че до края на деня България ще наложи европейската забрана за влизане на автомобили с руска регистрация.

Тя се отнася за леки коли и автомобили за превоз на до 10 души, без значение дали автомобилът се използва за частна, или за търговска цел. Ограничението е част от санкциите на ЕС срещу Русия заради започнатата от нея война в Украйна.

Лавров каза, цитиран от ТАСС, че страните от ЕС "заявяват: "Не само президентът на Русия е виновен, виновни са всички руснаци, които са го избрали". Ето ви… чист нацизъм".

Русия започна непредизвиканата си инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 г. В отговор на това ЕС наложи санкции на Москва в опит да затрудни Русия икономически да води войната си. Тогава Москва обяви България и останалите страни, които въведоха ограниченията, за „неприятелски“.

В началото на септември Европейската комисия (ЕК) издаде насоки за противодействие на опитите за заобикаляне на санкциите. Според Брюксел Русия използва все по-сложни схеми и техники, за да заобиколи мерките, и се опитва да придобие стоките, от които нейното военно производство се нуждае, за да продължи да води войната си.

По-рано през октомври Латвия, Литва, Естония и Полша станаха първите страни, приложили забраната на ЕС за влизане на автомобили с руска регистрация.

Ограниченията, приложени в България в понеделник, се прилагат съвместно от Агенция „Митници“ и Главна дирекция „Гранична полиция“ към МВР.

Въвеждането на забраната дойде два дни, след като в петък депутатът от ДПС Делян Пеевски настоя в своя позиция правителството незабавно да приложи европейската забрана.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG