Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Списък с добри пожелания". Как ChatGPT пише закон за регулация на изкуствения интелект


Изкуственият интелект бързо набира скорост и вече поражда промени в законодателството
Изкуственият интелект бързо набира скорост и вече поражда промени в законодателството

Как се пише законопроект за регулация на изкуствения интелект? С помощта на ChatGPT. Парадоксът е от Латинска Америка, но не е краят на историята. Осем държави в региона са се заели с регулацията на новите технологии. И изникват локални казуси - расова дискриминация и "американски колониализъм".

Когато законодателителите в Коста Рика преценяват, че е време да се вземат мерки за регулация за развитието и използването на изкуствения интелект (ИИ), те призовават на помощ самия него. Възлагат на чатбота ChatGPT да напише законопроект вместо тях.

Задават му параметри - "да мисли като адвокат" и да се съобрази с нормите в конституцията на републиката от Централна Америка. Крайният продукт на експеримента ИИ да пише регулация за ИИ, е изпратен дословно в законодателния орган.

Какъв е резултатът? "Имахме много положителни реакции и много хора, които смятаха, че това е много рисковано", казва представителката на Конгреса Ванеса Кастро, която ръководи представянето на законопроекта, пред Ройтерс.

ChatGPT препоръчва на Коста Рика да създаде институция, която да регулира системите за изкуствен интелект на база принципите отчетност, прозрачност, предотвратяване на пристрастия и защита на правата на човека.

Законопроектът е представен през май. Започва обществено обсъждане.

Коста Рика с парадоксалния ѝ опит е осмата страна в Латинска Америка, която започва дебати за приемане на закон за регулиране на ИИ. Това се случва на фона на опитите на Европейския съюз да приеме първата официална регулация в тази сфера.

Отвъд опазването на личните данни и прозрачността, в региона се появяват и други казуси за разрешаване, свързани с използването и развитието на ИИ. Сред тях са расовата дискриминация и битката с "американския колониализъм".

Списък с добри пожелания

"Научихме, че изкуственият интелект е просто още един законодателен инструмент, който все още се нуждае от човешка ръка", добавя Кастро по адрес на написания от ChatGPT законопроект.

Костариканската конгресменка Йохана Обандо подкрепя начинанието, но не и самия законопроект, изготвен от ChatGPT. Според нея алгоритъмът просто е събрал статистически данни и е преписал текстове от конституцията на Коста Рика. Продуктът е "списък с добри пожелания".

"ChatGPT каза, че трябва да регулираме въз основа на основните права и международните конвенции. Но какви са тези права и конвенции? В законопроекта те не се споменават", добавя Обандо.

Латиноамериканските законодатели настояват за регулиране, мотивирано от Закона за изкуствения интелект на ЕС, който включва правила, забраняващи използването на технологията за биометрично наблюдение. Въвежда и изискване всяко съдържание, за което е използван ИИ, да бъде ясно означено като изкуствено генерирано.

Към усилията се присъединява и Мексико. Законопроект, представен през март, насърчава създаването на етична рамка за развитието на ИИ, съобразено със защитата на правата на човека и личните данни. Самата етична рамка обаче не е описана, а работата е на ниво дебати.

През юни конгресът в Перу одобри първия закон за регулиране на ИИ. Той предвижда национален орган да контролира развитието на ИИ - на база принципите на цифровата сигурност и етика. Според перуанския конгресмен Хосе Куето - експерт по сигурността, който ръководи въвеждането на закона, това е само малка част от много необходима национална стратегия за киберсигурност.

Расизъм и дискриминация

Бразилия участва в интензивни дебати за ИИ регулация през последните 4 години. В Конгреса има 3 законопроекта. Един от тях е приет от Камарата на представителите през 2021 г., но блокиран от Сената, защото в него се залага на принципи, но не и на механизми за действие за регулиране на ИИ, казва Тарсицио Силва - изследовател и сътрудник в американската фондация с нестопанска цел Mozilla.

Този проект води до създаването на комисия в Сената, която публикува доклад от 900 страници. В него се препоръчва ИИ системи, свързани с лицево разпознаване, социално оценяване за достъп до услуги и подобни, да бъдат забранени. Обяснението е, че подобни системи са изключително рискови и могат да маргинализират части от обществото по различни критерии.

"Тази комисия беше съставена от 18 юристи, 80 експерти, и нито един от тях не беше част от расовите малцинства в Бразилия. Те не взеха под внимание чернокожите и коренното население", казва още Силва.

За него важен елемент от дебатите по темата е да се предотврати използването на системи за разпознаване на лица, които биха могли да позволят непропорционални арести на представители на определени обществени групи, или на автоматизирани системи за наемане на работа, които могат да доведат до расова дискриминация.

"Ние се застъпваме за правото на преглед на алгоритмичните решения и обсъждаме въвеждане на право и правила за обезщетения", ако хора пострадат от приложението на ИИ системи, казва още Силва.

Законодателите в региона са съгласни, че борбата с потенциалната дискриминация от системите на ИИ трябва да е в основата на регулациите. Но в предложените досега проекти липсва регламент как да се разследва и наказва това.

ИИ колониализъм

Общ елемент в дискусиите в Латинска Америка за регулацията на ИИ е необходимостта от създаване на среда, която да насърчава развитие на технологиите на място и така да има конкуренция на мултинационалните корпорации като Microsoft и Google.

В Бразилия един от законопроектите предлага правителствени разрешения и рамка, която позволяла местни компании да експериментират с технологиите за ИИ в контролирана среда.

"В момента сме колонизирани от продукти на няколко американски мултинационални компании", казва Франсиско Гарихо, председател на Иберо-американското общество за ИИ, което обединява експерти от целия регион.

"Най-добрият начин да се справим с този колониализъм е да насърчаваме развитието на местни продукти", каза той.

Системите за ИИ също трябва да бъдат създадени специално от и за Латинска Америка, като се вземат предвид местните езици и култури, коментират експерти, които участват в регионална конференция за ИИ в уругвайската столица Монтевидео, проведена през март. Там е подписана и Декларация за изкуствения интелект, според която "при създаването на технологии за ИИ за региона е необходимо да се оцени тяхното [на латиноамериканците] участие в научноизследователската и развойната дейност".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG