Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Народ без култура е народ без бъдеще". Стотици културни дейци протестираха заради ниския бюджет


Протест на културни дейци се проведе в София, Пловдив, Бургас, Плевен, Шумен и още градове в страната.
Протест на културни дейци се проведе в София, Пловдив, Бургас, Плевен, Шумен и още градове в страната.

Културни дейци, музиканти, артисти и библиотекари от цялата страна излязоха на втори национален протест в сряда. Той беше под наслов "Народ без култура е народ без бъдеще". Основното им искане е увеличаване на парите за сектор култура.

Новината идва, след като на 1 ноември се проведе първият протест на хората, работещи в сектор култура. Тогава те описаха лошото състояние на музеи, библиотеки, читалища и театри. Тяхното недоволство беше породено и заради определения от тях като нисък бюджет за култура, заложен за 2024 г.

По време на протеста в сряда в София се стигна до напрежение между полицията и протестиращите, след като те се опитаха да влязат в Министерския съвет. Те получиха покана от Министерството на културата за среща с контактна група, която не приеха.

Преди това те блокираха движението на столичния бул. "Александър Стамболийски" пред Министерството на културата.

Културни дейци на протест с искане на повече пари за сектора
Културни дейци на протест с искане на повече пари за сектора

Демонстрации има и в други градове на страната, сред които са Пловдив, Бургас, Русе, Шумен, Плевен. Протестиращите съобщиха, че ще подготвят ефективни стачни действия, ако исканията им не бъдат чути. Те настояват и за среща с премиера Николай Денков.

Освен увеличаване на бюджета за култура протестиращите искат и ясна политика за опазване и развитие на професионалните общински оркестри, фолклорни ансамбли и театри.

Малко след протеста финансовият министър Асен Василев коментира, че парите в бюджета за култура са увеличени спрямо предходната година.

"Бюджетът за култура е увеличен значително спрямо миналата година с над 50 млн. лв. за сценичните изкуства и с над 28.5 млн. лв. за музеи, читалища и библиотеки", каза той.

Парите, които ще бъдат отпуснати за култура, ако държавният бюджет бъде приет, са 0,4% от него. Артистите определят това като срамно и настояват за увеличение.

След протеста, който се проведе в Деня на будителите, културните дейци излязоха и с отворено писмо, в което поискаха да бъдат отстранени дефектите на системата за финансиране на сценични изкуства.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG