Връзки за достъпност

Извънредни новини

Десислава Атанасова и Борислав Белазелков са новите конституционни съдии с гласовете на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС


Борислав Белазелков и Десислава Атанасова
Борислав Белазелков и Десислава Атанасова

Народното събрание избра за съдии в Конституционния съд (КС) Десислава Атанасова и Борислав Белазелков. Това се случи в петък с гласовете на ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и ДПС.

Атанасова, която беше председателка на парламентарната група на ГЕРБ, беше номинирана от своята партия, а Белазелков, който е бивш върховен съдия - от ПП-ДБ.

Конституционният съд (КС) работи в непълен състав от ноември 2021 г., когато изтече мандатът на Анастас Анастасов. През март 2022 г. изтече и този на Гроздан Илиев. Оттогава КС заседава в състав от десетима вместо дванадесет членове.

В петък Атанасова и Белазелков получиха съответно 159 и 154 гласа в подкрепа за кандидатурите си, като от БСП, "Възраждане" и ИТН не ги подкрепиха. Против избирането на депутатката от ГЕРБ гласува един народен представител от групата на ПП-ДП. Преди ден стана ясно, че поне четирима депутати от парламентарната група на ПП-ДБ няма да се съобразят с волята на лидерите на коалицията да подкрепят Атанасова.

Третата номинация беше на "Възраждане" - депутатката Цвета Рангелова, но тя не събра достатъчно подкрепа.

По време на дебатите от "Възраждане" и "Има такъв народ" нападнаха съпредседателя на ПП-ДБ Христо Иванов, като цитираха негов статус от преди три години, в който той нарича Атанасова "калинка".

Иванов обаче защити подкрепата си за нея, като каза, че "опитът, натрупан в политическата система, е релевантен за самата структура и функция на Конституционния съд и не е прецедент изборът на членове от политическия терен".

Той добави, че стои зад думите си от преди три години, с които е критикувал проекта на ГЕРБ за промяна в основния закон, но добави, че за това време много неща са се променили.

"Разделянето на два лагера, които се базират на пълно отрицание, ни доведе до най-сериозната политическа криза в българската демокрация", каза Иванов.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък коментира след избирането на Белазелков и Атанасова, че двамата са достатъчно добри юристи.

В решението на парламента беше записано, че Белазелков и Атанасова ще имат мандат от 9 години. В тази връзка от БСП казаха, че подготвят жалба до КС. По-рано съдът вече се произнесе, че мандатът на двамата нови конституционни съдии ще е 7 години, вместо обичайните 9, тъй като те ще довършват мандатите, започнали след оттеглянето на Анастасов и Илиев.

КС е най-висшата институция, която може да отменя закони и да решава спорове между президент и Народното събрание, затова и изборът на негови членове е от голямо значение. Това е и съдът, който беше сезиран от президента Румен Радев за поправките в Конституцията, гласувани от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС, и който трябва да се произнесе дали те са допустими.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG