Връзки за достъпност

Извънредни новини

Гражданите на Косово започват да пътуват без визи в Шенген


На 1 януари косоварите за пръв път получиха възможност да пътуват в Шенген без виза. На снимката жена държи чанта, на която пише „Без виза“, на летището в столицата Прищина.
На 1 януари косоварите за пръв път получиха възможност да пътуват в Шенген без виза. На снимката жена държи чанта, на която пише „Без виза“, на летището в столицата Прищина.

От 1 януари гражданите на Косово започват да пътуват без визи в Шенгенското пространство на Европейския съюз (ЕС). Новият режим позволява на косоварите да пътуват безвизово в зоната до 90 дни в рамките на 180-дневен период.

Косово е последната от шестте държави от Западните Балкани, чиито граждани получават това право. То се възприема като ключова стъпка в процеса по присъединяване към ЕС.

Новината идва след година на напрежение между Косово и Сърбия. През септември 2023 г. около 30 маскирани мъже се барикадираха в манастир в косовско село, населено предимно с етнически сърби. Имаше престрелка с косовската полиция, при която загинаха няколко души - трима нападатели и един полицай. Прищина обвинява Белград за случая.

И Сърбия, и Косово имат амбиции да се присъединят към ЕС. Като условие кандидатурите им за членство да напреднат Брюксел поставя нормализирането на отношенията между двете държави.

През октомври се проведоха преговори между тях с посредничеството на европейски представители. Целта им беше постигането на споразумение между Косово и Сърбия, но опитът завърши с неуспех.

Сега обаче Косово прави крачка към европейската интеграция. Новият безвизов режим, който започна в първия ден от новата година, е предназначен за туризъм и лични пътувания и не включва разрешение за работа в Шенген.

На церемония на летището в столицата Прищина на 1 януари премиерът на Косово Албин Курти призова гражданите да използват привилегията отговорно. Курти заяви, че по този начин „уважаваме и издигаме нашата страна“.

„Чакахме твърде дълго и ни бяха отказани много възможности“, каза още Курти. „Ето защо това е важен ден, защото една голяма несправедливост е премахната и е извоювано важно право.“

Президентката на Косово Вьоса Османи поздрави косоварите с публикация във Фейсбук, в която написа:

„Народът на Косово доказа с непоколебима отдаденост, че не се отказва от полагащото му се място в европейското семейство.“

Кадър от церемонията на летището в Прищина, с която беше отбелязано началото на новия режим на пътуване за косоварите, 1 януари 2024 г.
Кадър от церемонията на летището в Прищина, с която беше отбелязано началото на новия режим на пътуване за косоварите, 1 януари 2024 г.

Президентът и министър-председателят на съседна Албания също поздравиха Косово за новината.

„Надявам се, че тази стъпка ще ускори целия процес по членство на Косово в ЕС и други международни организации“, написа във Фейсбук албанският президент Байрам Бегай.

Преди въвеждането на новия режим да даде възможност за пътуване до 27-те държави в Шенгенската зона, косоварите можеха да пътуват без визи само до 14 държави в света.

Останалите страни от Западните Балкани отдавна имат достъп до пътуване без визи в Шенгенското пространство. За Северна Македония, Сърбия и Черна гора този режим важи от 2009 г., а за Босна и Херцеговина и Албания - от 2010 г.

През 2018 г. Европейската комисия (ЕК) постанови, че Косово също е изпълнило необходимите критерии за въвеждането на безвизовия режим на пътуване. Решението ограниченията да отпаднат обаче беше спряно от Франция и Нидерландия, които се опасяваха от евентуална миграционна вълна.

Кипър, Гърция, Румъния, Словакия и Испания също се обявиха против въвеждането на новия режим за Косово. Тези страни не признават едностранната декларация, с която Прищина обяви независимостта си от Сърбия през 2008 г.

Бившата сръбска провинция Косово, населена предимно с етнически албанци, се отдели от Сърбия с война през 1998-1999 г. Близо 10 години по-късно Прищина обяви независимостта си, но Белград не я призна.

Сърбия насърчава етническите сърби в северната част на Косово да се противопоставят на управлението в страната. Напрежението между двете страни периодично ескалира.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG