Връзки за достъпност

Извънредни новини

Добри промени в конституцията, но не и напредък срещу корупцията. Какво казва ЕК за България


Зам.-председателката на европейската комисия Вера Йоурова
Зам.-председателката на европейската комисия Вера Йоурова

Европейската комисия (ЕК) е препоръчала на България да направи промени в конституцията си. Причината е била в трайните проблеми и неустойчивата обстановка в страната. Това каза зам.-председателката на комисията Вера Йоурова по време на представянето на годишния доклад за върховенството на закона в страните членки.

От комисията отбелязват, че направените през 2023 г. промени в основния закон, с които бяха ограничени правомощията на главния прокурор, са били в отговор на изразяваните многократно опасения от страна на Брюксел.

Новината идва, след като през 2023 г. ЕК прекрати Механизма за сътрудничество и проверка спрямо България и Румъния. Той беше създаден през 2006 г. преди приемането на двете държави в Европейския съюз (ЕС) и с него комисията наблюдаваше напредъка в сферата на съдебната реформа и борбата с корупцията. От 2023 г. оценката за двете страни вече изцяло се прави в рамките на ежегодния доклад за всички страни членки.

През 2023 г. последователно бяха приети промени, с които правомощията и мандатът на главния прокурор бяха съкратени и беше създаден механизъм за разследването му.

Въпреки прогреса по отношение на промените, свързани с главния прокурор и ръководенето на държавното обвинение, в новия доклад на ЕК се казва, че България не е постигнала напредък по подобряването на ефективността на разследванията, воденето на дела и постигането на окончателни присъди, свързани с корупция по високите етажи. ЕК прави препоръки за подобрения именно в тази насока.

Заедно с това страната не е отбелязала и значителен напредък при реформирането на антикорупционната комисия, както и по отношение на почтеността на високопоставените държавни служители. От Брюксел препоръчват гарантиране на ясни стандарти за почтеност и механизъм за санкциониране.

Недоверие в институциите

ЕК отбелязва, че нивото на възприятие на независимостта на съдебната система в България е сред най-ниските в ЕС. Според данните, на които докладът се позовава, едва 24% от населението и 25% от компаниите в България смятат, че нивото на независимост на съда е „добро или много добро“. Доверието е спаднало спрямо 2020 г.

Комисията отбелязва и високите нива на корупция, регистрирани в изследванията на Трансперънси интернешънъл и Евробарометър.

Без особена промяна за свободата на медиите

От ЕК отбелязват, че по отношение на свободата на медиите е забелязан известен напредък, но въпреки това още има примери т.нар. „дела шамари“ (SLAPP), които се завеждат срещу журналисти. Като пример е посочено делото, което застрахователната компания „Лев инс“ заведе срещу Медиапул.

От комисията отбелязват, че остават и притесненията, свързани с липсата на предпазни механизми по отношение на независимостта на медийния регулатор - Съвета за електронни медии.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG