Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кораб на израелски бизнесмен е атакуван от предполагаем ирански дрон, твърдят от САЩ


Дрон Shahed-136
Дрон Shahed-136

Контейнеровоз, управляван от контролирана от Израел компания, е бил ударен от предполагаем ирански дрон в Индийския океан. Причинени са леки щети, няма ранени, съобщи в събота представител на отбраната на САЩ, цитиран от Ройтерс.

Плаващият под флага на Малта CMA CGM SYMI, наскоро преименуван на Mayet, е бил ударен в петък от безпилотен летателен апарат, който изглежда е бил ирански дрон Shahed-136, коментира служителят, като е помолил името му да не бъде назовавано.

Както е известно, Иран доставя на Русия такива безпилотни летателни апарати камикадзе за войната, която води в Украйна. Те носят малка бойна глава, която се взривява при удар.

Инцидентът идва на фона на повишеното напрежение в морската сигурност заради войната между Израел и Хамас и след като свързан с Израел товарен кораб беше пленен от йеменските хути - съюзници на Иран. На него има и българи. Това се случи в южната част на Червено море по-рано тази седмица. Израел нарече завземането на кораба "ирански терористичен акт".

Базираната в Сингапур компания Eastern Pacific Shipping (EPS), която е наела Mayet, потвърди пред Ройтрес, че контейнеровозът е бил обект на възможен инцидент със сигурността в петък, но продължава да плава по план и екипажът е в безопасност.

Mayet е изключил транспондера си във вторник, след като е напуснал дубайското пристанище Джебел Али, сочат данните на LSEG.

EPS се контролира от израелския милиардер Идан Офер и нейни кораби и преди са ставали обект на подобни атаки. Съединените щати обвиняват Иран за необявени атаки срещу няколко плавателни съда в региона през последните няколко години. Техеран отрича да е замесен.

Иранските и израелските официални лица все още не са направили коментар на последния инцидент.

Междувременно британската Агенция за морски търговски операции (UKMTO) съобщи, че в събота на кораб е било наредено да промени курса си в Червено море от лице, което се е обявило за представител на йеменските власти, и призова другите плавателни съдове да проявят предпазливост.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG