Връзки за достъпност

Извънредни новини

Няма престъпление. Прекратено е делото срещу прокурор Константин Сулев, който обвини Петьо Еврото


Прокурор Константин Сулев
Прокурор Константин Сулев

Константин Сулев от Софийската районна прокуратура (СРП) не е извършил престъпление, като е повдигнал обвинение на бившия следовател Петьо Петров - Еврото. Това стана ясно от определение на Софийския градски съд (СГС), с което във вторник беше прекратено делото срещу Сулев.

Преди година той повдигна задочно обвинение срещу Еврото за принуда и незаконни записи. Оттогава Петров е в неизвестност. Въпросното разследване започна в СРП в последните дни преди уволнението на бившия главен прокурор Иван Гешев. По него бяха събрани свидетелски показания за корупционни престъпления на настоящия временен главен прокурор Борислав Сарафов, градската прокурорка Илиана Кирилова и предшественицата ѝ Емилия Русинова.

След уволнението на Гешев, разследването на СРП беше прехвърлено в Софийската градска прокуратура (СГП) и частично прекратено. Обвиненията на Петьо Еврото, повдигнати от Сулев, отпаднаха като незаконни, а самият Сулев беше привлечен към наказателна отговорност за престъпление по служба.

Йордан Петров от СГП пое делото срещу Еврото и провери действията на своите колеги от СРП по него. В крайна сметка от негово постановление стана ясно, че прокуратурата преценява всички свидетелски показания, уличаващи Сарафов, Кирилова и Русинова, като недостоверни. Твърдението на СГП беше, че те са били дирижирани, така че да са в интерес на Гешев, който междувременно беше влязъл в открит конфликт със Сарафов.

Това беше записано и в обвинението, което Йордан Петров повдигна на доскорошния си близък колега от СРП Константин Сулев - че той е злоупотребил със служебните си задължения с цел да набави облага за Гешев.

Началото на делото срещу Сулев се забави заради поредица от самоотводи на съдии, които не пожелаха да го гледат. Повечето - заради служебното си познанство със Сарафов. В крайна сметка казусът се падна на съдия Аделина Иванова, която насрочи разпоредително заседание за 30 април.

На него Софийският градски съд прие, че описаните в обвинителния акт действия на Сулев са несъставомерни и не представляват престъпление. Определението на СГС обаче не е окончателно и подлежи на протест от страна на прокуратурата пред Софийския апелативен съд (САС).

"Съдът подложи на внимателна преценка всички факти, описани в обвинителния акт и свързани с реализирано от Сулев обвинение. Те не сочат, според съда, на извършено престъпление, а само и единствено на реализирани властнически правомощия в рамките на образувана и висяща прокурорска преписка", заяви във вторник съдия Иванова, цитирана от БТА.

Адвокатът на Сулев - Костадин Костадинов, разви сходни аргументи, отбелязвайки, че по случая изобщо няма извършено престъпление. Юристът припомни, че при осъществяване на служебните си задължения магистратите не носят отговорност за действията си и техните актове. Освен ако извършеното не е престъпление от общ характер, те имат функционален имунитет.

Наблюдаващият прокурор по делото Йордан Петров каза, че според него в случая не са допуснати съществени нарушения, които да налагат връщане на разследването обратно на държавното обвинение.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG