Връзки за достъпност

Извънредни новини

Първото заседание на комисията за имунитети се провали на 21-вия от 35 дни за работа


Председателят на временната комисия по имунитетите Хамид Хамид, ДПС.
Председателят на временната комисия по имунитетите Хамид Хамид, ДПС.

Временната комисия по исканията на главния прокурор за сваляне на депутатските имунитети на четирима депутати се провали заради липса на кворум, съобщи БТА във вторник.

Комисията беше създадена на 14 юни, за да обсъди исканията на бившия главен прокурор Иван Гешев да бъдат свалени имунитетите на Бойко Борисов и Даниел Александров от ГЕРБ-СДС, Кирил Петков от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) и Димитър Аврамов от ДПС. Засега само Петков се е отказал доброволно от имунитета си.

Заработването ѝ се бави вече 21 дни от общо 35, в които тя може да заседава. Според решението за създаването ѝ съставът трябва да е от 12 депутати, по двама от парламентарната група на всяка партия. От "БСП за България" и „Има такъв народ“ обаче не посочиха свои представители.

Вследствие на това настоящият ѝ състав е от 8 депутати, от които петима са се явили на заседанието. Това са Хамид Хамид от ДПС, Николай Дренчев от „Възраждане“, Рая Назарян от ГЕРБ-СДС и двамата представители на ПП-ДБ Никола Минчев и Димитър Найденов.

Според Минчев явилите се депутати са спорили дали кворумът трябва да се определя спрямо осемте избрани членове или спрямо 12-те, които са били определени от парламента. Определеният за председател Хамид Хамид е решил, че няма кворум и затова заседанието не е било открито.

Хамид каза също, че ще предложи на председателя на парламента Росен Желязков да поиска разрешение от наблюдаващите прокурори материалите по трите дела да бъдат разглеждани на открити заседания. Рая Назарян от ГЕРБ-СДС изрази опасения, че разгласяването на информация би попречило на процеса в съдебна фаза. Същото каза и Николай Дренчев от "Възраждане".

Според Минчев несъстоялото се заседание няма да забави работата на комисията, чийто краен срок е 18 юли. Дотогава тя трябва да изработи проекторешения по всяко от исканията за разследване.

Преди близо седмица депутатите в парламента отказаха да обсъдят имунитета на Борисов, като това стана с помощта на гласовете "въздържал се" на представителите на ПП-ДБ.

Гешев поиска имунитета на Борисов заради делото "Барселонагейт", свързано със схема за пране на пари, а този на Петков - заради декларацията, в която той твърди, че няма двойно гражданство, подадена преди да бъде назначен за служебен министър от президента Румен Радев през 2021 г. Имунитетът на Александров беше поискан заради наскоро огласена информация, че има данни за блудство с дете. Прокуратурата поиска и имунитета на Димитър Аврамов от ДПС заради търговия с влияние през 2019 г.

Тези действия на държавното обвинение дойдоха, след като ГЕРБ и ДПС изненадващо се обявиха за смяна на главния прокурор. Иван Гешев от своя страна пусна запис, в който казва, че "не бяга", а "се бие", и отказа да се оттегли от поста си. Той обаче беше отстранен от поста от ВСС.

По-рано от пресцентъра на Народното събрание и от партия ГЕРБ не отговориха на въпросите на Свободна Европа защо се бави работата и докога ще продължи това на фона на изтичащите срокове.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG