Връзки за достъпност

Извънредни новини

В коалиция "с прищипан нос". Каква е цената на компромиса при новото правителство


От ляво надясно: Бойко Борисов, Делян Пеевски, Кирил Петков и Христо Иванов. Колаж.
От ляво надясно: Бойко Борисов, Делян Пеевски, Кирил Петков и Христо Иванов. Колаж.

Какво става с теб, ако само за месец на три пъти ядосаш най-верните си фенове? ПП-ДБ направиха точно това и въпросът е докъде ще ги отведе този избор.

В продължение на години наричаш две партии "мафия" и ги свързваш със задкулисен модел на управление на държавата, който искаш да промениш. След няколко парламента време обаче се оказваш в непризнато коалиционно управление с тях. Част от избирателите ти виждат в това легитимиране на силите, срещу които дълго време си стоял.

По подобен начин изглежда ситуацията, след като в четвъртък "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), ГЕРБ и ДПС си разпределиха парламентарните комисии. Най много от тях получи ГЕРБ (15 на брой), членове на ДПС оглавиха 5 комисии, а на ПП-ДБ - 3.

Заедно с това ПП-ДБ подкрепи и номинирания от ГЕРБ Димитър Радев за нов мандат като управител на БНБ.

Това се случи, след като по-рано ПП-ДБ първо създаде кабинет заедно с ГЕРБ и влезе с нея в коалиция, която нарича "писмено споразумение" или "сглобка". След това коалицията издигна за кандидат за кмет на София Васил Терзиев. Неговите семейни връзки с бившата Държавна сигурност, също предизвикаха недоволство у твърдите избиратели на ПП-ДБ.

От изказванията на хора от ПП-ДБ се разбира, че те са избрали по-малкото зло. По-голямото е бил рискът от промяна на геополитическата ориентация на страната, усилен от политиката, следвана от президента Румен Радев и назначеното от него правителство. Тя е дошла на фона на силна проруска пропаганда и електорален успех на партия "Възраждане".

Според политолози, с които разговаря Свободна Европа, в последните решения на ПП-ДБ няма нищо особено притеснително. Те виждат в това очевидната цена на компромиса, за да съществува настоящото правителство.

Според Явор Сидеров подкрепата на ПП-ДБ за фигури от ГЕРБ начело на парламентарните комисии и БНБ е "знак за коалиционно партньорство". За Антоний Тодоров "цената на това правителство е компромисът". Евгений Дайнов е на мнение, че правителството се крепи на волята на ГЕРБ.

В коалиция "с погнуса"

ГЕРБ и ПП-ДБ са в коалиция и няма значение как двете формации определят отношенията си. Това се доказва от избора на шефовете на парламентарни комисии, казва политологът Явор Сидеров.

"Едните казват, че не участват в изпълнителната власт, другите казват, че с погнуса, с прищипан нос, са в коалиция с първите. Факт е, че правителството се подкрепя от ГЕРБ и не може да се очаква нищо друго", каза той пред Свободна Европа.

Според него ДПС винаги е имала ключова във формирането на предишните правителства. Това се случва и сега. Според Сидеров няма изненада във факта, че от движението са получили председателство на 5 комисии.

Сидеров каза, че проблемът за лидерите на ПП-ДБ е контрастът между случилото се на плажа "Росенец" край резиденцията на Ахмед Доган и неформалният съюз с ДПС в парламента. Според него това е "невъзможно за преглъщане" от привържениците им.

"Този ход не може само евроатлантическото мнозинство да го е продиктувало. Трябва да има и други основателни причини, вътрешнополитически", каза Сидеров и добави, че не може на това действие да се гледа "само като на лицемерие".

Той е убеден, че заради решенията си ПП-ДБ ще загуби част от електората си.

ПП-ДБ реабилитира ли ГЕРБ?

Друг мотив за недоволството на част от симпатизантите на ПП-ДБ е, че с действията си от юни насам те реабилитират основния си политически опонент ГЕРБ.

Според политолога Антоний Тодоров именно реабилитацията на Бойко Борисов и партията му, както и направените компромиси са това, което крепи правителството. По думите му компромисът не е добър за ПП-ДБ, "защото те се появиха на политическия терен с яростна критика към всички практики на почти политическата хегемония на ГЕРБ".

Компромис обаче прави и партията на Борисов, която все пак подкрепя правителство на Николай Денков от ПП.

"Цената на това е да бъде начело на комисии в парламента, които да контролират правителството", каза Тодоров.

Според Явор Сидеров парламентът само печели от кооперативност и компромиси. По думите му това обаче трябва да става при относителна равнопоставеност и да бъде обяснено както и политически, така и пред електората.

Правителство по волята на ГЕРБ и ДПС

Кой обаче е водещият фактор за съществуването на правителството? Според политолога Евгений Дайнов оцеляването му зависи само от ГЕРБ и ДПС, което означава, че те определят колко дълго време ще съществува то.

"Докато ГЕРБ и ДПС се опитват да се крият зад гърба на ПП-ДБ, за да се пребоядисат в евроатлантици, това правителство може да управлява цял мандат. Ако на ГЕРБ и ДПС им мине това желание, могат да го свалят всеки момент", каза той пред Свободна Европа.

Според Явор Сидеров няма какво особено "да се чете" в избора на шефовете на комисиите. "

Но ми се струва нереалистично това да определя трайността на правителството", каза той.

Антоний Тодоров също смята, че председателството на комисиите не е от толкова голямо значение, защото неговата дума "не е последната инстанция". Те обаче гарантират по-дълъг живот на парламента и правителството.

"Председателят не може да влияе върху възможните мнозинства, освен като един от членовете на комисията", каза още той.

Според Явор Сидеров в последните седмици се вижда "успокоение и стабилизация" във властта. Това идва от факта, че ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС имат "няколко важни разбирателства". Това са отстраняване на бившия главен прокурор Иван Гешев, противостоене на президента Румен Радев и успокояване на Европейския съюз и НАТО, че България държи на ангажиментите си към тях.

  • 16x9 Image

    Видка Атанасова

    Видка Атанасова е журналист в Свободна Европа от 2022 година. Има близо 20-годишен опит в уеб журналистиката. Работила е в различни медии, сред които Днес.бг и “Дневник”.

  • 16x9 Image

    Павела Костова

    Павела Костова е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. Завършила е бакалавърска степен "Журналистика" в Новия български университет. 

XS
SM
MD
LG