Връзки за достъпност

Извънредни новини

Комисарят на Съвета на Европа по правата на човека призова Радев да не подписва анти-ЛГБТ закона


Комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Майкъл О'Флеърти
Комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Майкъл О'Флеърти

Комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Майкъл О'Флеърти призова президента Румен Радев да не подписва закона, с който се забранява обсъждане на ЛГБТ теми в училище. Това написа О'Флеърти в своя профил в платформата X в понеделник.

Призивът идва, след като миналата седмица парламентът прие на първо и на второ четене закон срещу така наречената "пропаганда" на "нетрадиционна сексуална ориентация сред деца". Последната стъпка преди законът да бъде приет, е издаването на указ за обнародването му от президента.

О'Флеърти коментира, че е "дълбоко обезпокоен" от приетия закон.

"Властите трябва да се борят с дискриминацията и враждебната риторика срещу ЛГБТИ хората, включително в навечерието на изборите", написа той.

Миналата сряда българският парламент прие закона по предложение на проруската "Възраждане" с голямо мнозинство. Текстът прави незаконно "насърчаването" на "нетрадиционна сексуална ориентация" и на полова идентичност, "различна от биологичната". Подобни закони вече действат от години в Унгария и Русия и са широко критикувани от Брюксел.

Приемането на закона предизвика протести в София и Варна. Същевременно в събота евродепутатът от ПП-ДБ Радан Кънев съобщи, че ще сезира Еврокомисията (ЕК), Европарламента (ЕП) и Европейската народна партия (ЕНП) с искане да оценят новоприетата в България анти-ЛГБТ поправка.

В понеделник Фондация „Будителките“ и Младежка ЛГБТ организация „Действие“ внесоха 7038 подписа от граждани и 76 неправителствени организации с искане държавният глава да наложи вето на промените.

Перфектната буря. Какво представлява законът за ЛГБТ "пропагандата" в училище
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Обяснено. Какво точно се случи на 9 септември 1944
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00
XS
SM
MD
LG