Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът потвърди избора на Васил Терзиев за кмет на София


Кметът на София Васил Терзиев
Кметът на София Васил Терзиев

Административният съд София-град (АССГ) потвърди в петък избора на Васил Терзиев за кмет на София.

Новината идва, след като през ноември 2023 г. опонентката на Терзиев на балотажа на изборите в София - Ваня Григорова, обжалва резултатите, обявени от столичната общинска избирателна комисия.

На балотажа Терзиев спечели със 175 044 гласа срещу 170 258 за за Ваня Григорова или 48,20% на 46,89%.

В хода на делото са били сравнени данните от машините с протоколите на всички 1639 избирателни секции в София град, за да се установи дали е имало нарушения при протоколите и дали е имало разминавания между протоколите и данните в паметта на машините.

Резултатите са показали, че Терзиев е бил по-ощетен от опонентката си при броенето на бюлетините от машинното гласуване, като не са били зачетени общо 832 гласа за него и 282 за Григорова.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Григорова беше издигната от широка проруска коалиция, а Терзиев - от „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) и „Спаси София“.

Непосредствено преди първия тур на местните избори ЦИК отмени машинния вот след справка на ДАНС за машините за гласуване. Според документа зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е заснел изходния код на машина, за да го манипулира.

След първия тур Върховният административен съд (ВАС) постанови, че отмяната на машините е била незаконосъобразна и че на балотажа трябва да има и машинен вот. След това Министерството на електронното управление (МЕУ) повторно удостовери машините. Щабът на Григорова оспорва легитимността на тази процедура.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG