Връзки за достъпност

Извънредни новини

Заради ПП-ДБ Бойко Борисов не може да стане премиер, каза Кирил Петков


Съпредседателят на ПП Кирил Петков гласува на изборите за национален и европейски парламент, 9 юни 2024 г.
Съпредседателят на ПП Кирил Петков гласува на изборите за национален и европейски парламент, 9 юни 2024 г.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не може да стане премиер без участието на „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) в консултациите за ново правителство. Това написа в публикация във Фейсбук съпредседателят на ПП Кирил Петков в събота.

Новината идва, след като в четвъртък Борисов каза, че партията му ще започне преговори за съставяне на „експертен кабинет“ с премиер от ГЕРБ, който няма да бъде Борисов. Целта е да „успокоим възможностите за преговори“.

Публикацията на Петков идва и близо седмица след предсрочните парламентарни избори, които ГЕРБ спечели с голяма преднина. ПП-ДБ изгуби над 300 хил. гласа и остана на трето място след ГЕРБ и ДПС, а другите формации в новото Народно събрание ще са „Възраждане“, БСП, „Има такъв народ“ (ИТН) и „Величие“.

БСП и ИТН подкрепят идеята за съставяне на „експертно правителство“. Целта на такъв кабинет е да бъде надпартиен и в него да няма ярки политически фигури.

В сряда съпредседателят на ДПС Делян Пеевски обаче поиска преговорите за ново правителство да се водят между „евроатлантическите лидери“ - на ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ.

Те бяха част от управляващото мнозинство до март тази година, но се скараха помежду си и предизвикаха предсрочни избори.

От ПП-ДБ отхвърлиха такъв вариант. В четвъртък бившият премиер от ПП-ДБ Николай Денков и Кирил Петков казаха, че коалицията им няма да участва в бъдещо правителство и ще бъде опозиция на ГЕРБ.

В събота Петков повтори тази заявка. Съпредседателят на ПП-ДБ написа във Фейсбук, че Борисов „не може да стане премиер, както се надяваше преди изборите“, а причина за това е ПП-ДБ. Петков добави, че всеки глас за ПП-ДБ на вота е бил „глас срещу „Борисов - премиер“.

Правителство на партията на Борисов обаче не е изключено. В следващия парламент ГЕРБ ще има 68 депутати, ДПС - 47, а ПП-ДБ - 39.

От „Възраждане“ ще влязат 38 народни представители, от БСП – 19, от ИТН – 16, а от партия „Величие“, която за пръв път влиза в парламента - 13.

За съставяне на кабинет е необходима подкрепата от поне 121 от общо 240 депутати. ГЕРБ, ДПС, БСП и ИТН имат общо 150.

Останалите 3 формации - ПП-ДБ, „Възраждане“ и „Величие“, вече обявиха, че ще бъдат опозиция в Народното събрание и няма да подкрепят правителство на ГЕРБ. Те имат общо 90 депутатски места.

Между 2009 и 2021 г. Борисов беше министър-председател начело на 3 правителства. Периодът на неговото управление е белязан от корупционни скандали, а при последния кабинет - и от продължителни антиправителствени протести с искане на оставката на Борисов, както и тази на тогавашния главен прокурор Иван Гешев.

„Продължаваме промяната“ за пръв път се яви на избори и ги спечели през ноември 2021 г. с послания за промяна в политиката, насочени срещу ГЕРБ и ДПС. Впоследствие се обедини с „Демократична България“ в коалицията ПП-ДБ.

През април 2023 г. ГЕРБ и ПП-ДБ сключиха споразумение за съставяне на правителство на ротационен принцип, обединено около евроатлантически ценности. ДПС формално не беше част от това управление, но го подкрепяше.

Между партиите обаче се появиха разногласия. Според ГЕРБ те бяха свързани с изисквания за министерски постове от страна на ПП-ДБ. Споровете провалиха планираната ротация на кабинета и доведоха до разпадане на правителството през март тази година.

Другият изход е избори. Какво предлага Бойко Борисов
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:04 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG